Синята зона в Пловдив поскъпва

Цената на синята зона в Пловдив се увеличава на 2 лева от 2 април. Досега за час престой шофьорите плащаха по 1,50 лв. Повишаването е една от мерките на общината в борбата с мръсния въздух и ограничаване на колите в централната градска час.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
преди 2 години
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

С повишението общината цели да разтовари синята зона, за да се осигурят повече паркоместа, а и хората да ползват алтернативен екологичен транспорт. Освен с есемес или закупуване на талони, много шофьори предпочитат да се таксуват сами чрез електронни машини. Те позволяват и по-малък престой.

В синята зона са поставени 23 паркомата, които улесняват шофьорите. От тях може да се закупи талон за 30-минутен престой, който струва 1 лев.

Ненко Калакунов, директор на общинско предприятие „Паркиране и репатриране“: След като водачът се установи в района, в който има паркомат трябва да отиде до паркомата и да реши за колко време трябва да се самотаксува. Дали за 30 мин или за час. Взима си талона и го поставя на предното стъкло на автомобила.

Местната власт възнамерява след време таксуването в синя зона да става изцяло с паркомати. А хората, които продават билети да бъдат преназначени като служители, поставящи скоби на колите на неизрядните шофьори.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени