НОВИНИ

Нови правила за прием в първи клас обявиха от Столичната община

Нови правила за прием в първи клас подготви Столичната община. Приемът ще се осъществява по няколко критерия, като най-много точки ще се получават, ако постоянният адрес на родителите е в района на училището. За първи път тези правила са задължителни. Това обаче не е райониране в истинския смисъл на думата, както беше обещано от просветното министерство, защото такова изискване не е записано изрично в новия закон.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:08, 12.01.2017
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Основните критерии за прием в първи клас са четири. Най- много точки- 5- ще се получават, ако постоянният адрес на родителите е на територията на административния район на училището. Настоящият адрес пък ще носи 2 точки.Четири точки ще се дават, ако брат или сестра на детето учат в същото училище.Три точки ще получават учениците- сираци. При по-голям брой желаещи първокласници, всяко училище ще може да създава и свои критерии, които ще носят по 0,5 точки.Такъв критерий например може да бъде местоработата на родителя.Тези нови правила не отговарят на желанието на просветното министерство децата да ходят на училище само в района, в който живеят.

Мария Минчева, Дирекция "Образование" - Столична община: "В закона е регламентирано право на родителя да избере училището и в тази връзка ние не можем да задължим родителите да отидат в конкретното училище, което попада административният район, в който той живее. В различните училища качеството на образование не е тайна за никого е различно, родителите се интересуват и техните желания са насочени към училищата, които дават по-високо качество".

Все пак местоживеенето е изведено като основен критерий, от който могат да се получат цели 7 точки. Не е тайна и че родители вече започнаха да сменят адреса си заради желаното училище. Очаква се това да се случи и със столичното 73-то.

Иван Петков, директор на 73-то СУ: "Ние не се сме нито прокуратура, нито полиция, нямаме право да извършваме проверки по отношение на истинността на документите, отговорността е абсолютно вече на самите родители и ще бъде жалко, ако наистина има такива, защото по този начин те така и ще учат техните деца.

Иван Петков смята още, че местоживеенето е добър основен критерий, за да не се налага децата да бъдат транспортирани рано сутрин на далечни разстояния. Казва, че като допълнителни критерии 73-то най- вероято ще въведе местоработата на родителите и деца на бивши ученици. В крайна сметка става ясно, че новите критерии почти не се различават от ползваните досега с тази разлика, че вече са задължителни за всички училища.Тази година за първи път и подаването на документите за първи клас ще започне едновременно за всички на 19 април. Очаква се критериите да бъдат гласувани от Столичния общински съвет до месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малки снегорини почистват кварталните улици в Русе
Малки снегорини почистват кварталните улици в Русе
Формули от висшата математика - атракция върху сграда в Студентски град
Формули от висшата математика - атракция върху сграда в "Студентски град"