COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Промени в инвитро процедурите

От следващата година одобрените двойки ще чакат 2-3 месеца, а не както е сега почти година. Предвижда се и възможност държавата да плаща за съхранение на генетичен материал на онкоболни жени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:30, 31.12.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Виолина е на 43. Преди 3 години разбира,че има рак на гърдата. Успява да се пребори с болестта и от една година прави опити да има дете.

Виолина Петрова: "Онкологичното заболяване, заедно с възрастта, доведоха до репродуктивния ми проблем. "

Въпреки,че има 3 неуспешни инвитро опита и шансът да има дете е около 10%, Виолина не е загубила надежда.

Виолина Петрова: "Самата диагноза е кошмарна. Всичко, през което преминаваш, още по-голям кошмар. И ако нямаш надеждата,че ще си върнеш живота - няма смисъл да се бориш."

Виолина получава финансова подкрепа за Инвитро процедурите от неправителствена организация. От следващата година държавата ще финансира замразяването на генетичен материал на жени с новооткрити онкологични заболявания до 35 години.

Д-р Цветолюба Генкова - началник на отдел в Дирецкия 'Медицински дейности", МЗ: "Съществува шанс и при тях да осъществят своята репродукция. Макар и след време, когато се излекуват, когато имат възможност да износят нормално една бременност. "

Замразяването на репродуктивен материал ще става след преценка на онкокомитет от болницата, която лекува пациентката. Очаква се около 100 жени да използват новата възможност. Бюджетът на Центъра за Асистирана репродукция е увеличен с 8 милиона лева. Така догодина държавата ще финансира по 4 вместо досегашните 3 инвитро опита

Д-р Цветолюба Генкова - началник на отдел в Дирекция 'Медицински дейности", МЗ: "Добавяме 4 нови процедури, които досега не са били финансирани. Това са процедури с размразени ембриони.

След всеки свеж ембриотрансфер, ще се прави и един размразен. Така освен, че шансовете за бебе се увеличават, се щади и здравето на пациента.

Мария Янева - председател на Фондация "Искам бебе": "Това допълнително пък от своя страна ще спести един финансов ресурс на държавата и не на последно място - увеличаваме възможностите на всеки един пациент. "

Предвижда се и затягане на контрола в инвитро клиниките. Центърът за асистирана репродукция ще може да прави самостоятелни проверки и освен да прекратява договори, ще може да налага и финансови санкции при установени нарушения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
Oбсерваторията във Варна се подготвя за половинвековния си юбилей
Oбсерваторията във Варна се подготвя за половинвековния си юбилей