НОВИНИ

Промени в инвитро процедурите

От следващата година одобрените двойки ще чакат 2-3 месеца, а не както е сега почти година. Предвижда се и възможност държавата да плаща за съхранение на генетичен материал на онкоболни жени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:30, 31.12.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Виолина е на 43. Преди 3 години разбира,че има рак на гърдата. Успява да се пребори с болестта и от една година прави опити да има дете.

Виолина Петрова: "Онкологичното заболяване, заедно с възрастта, доведоха до репродуктивния ми проблем. "

Въпреки,че има 3 неуспешни инвитро опита и шансът да има дете е около 10%, Виолина не е загубила надежда.

Виолина Петрова: "Самата диагноза е кошмарна. Всичко, през което преминаваш, още по-голям кошмар. И ако нямаш надеждата,че ще си върнеш живота - няма смисъл да се бориш."

Виолина получава финансова подкрепа за Инвитро процедурите от неправителствена организация. От следващата година държавата ще финансира замразяването на генетичен материал на жени с новооткрити онкологични заболявания до 35 години.

Д-р Цветолюба Генкова - началник на отдел в Дирецкия 'Медицински дейности", МЗ: "Съществува шанс и при тях да осъществят своята репродукция. Макар и след време, когато се излекуват, когато имат възможност да износят нормално една бременност. "

Замразяването на репродуктивен материал ще става след преценка на онкокомитет от болницата, която лекува пациентката. Очаква се около 100 жени да използват новата възможност. Бюджетът на Центъра за Асистирана репродукция е увеличен с 8 милиона лева. Така догодина държавата ще финансира по 4 вместо досегашните 3 инвитро опита

Д-р Цветолюба Генкова - началник на отдел в Дирекция 'Медицински дейности", МЗ: "Добавяме 4 нови процедури, които досега не са били финансирани. Това са процедури с размразени ембриони.

След всеки свеж ембриотрансфер, ще се прави и един размразен. Така освен, че шансовете за бебе се увеличават, се щади и здравето на пациента.

Мария Янева - председател на Фондация "Искам бебе": "Това допълнително пък от своя страна ще спести един финансов ресурс на държавата и не на последно място - увеличаваме възможностите на всеки един пациент. "

Предвижда се и затягане на контрола в инвитро клиниките. Центърът за асистирана репродукция ще може да прави самостоятелни проверки и освен да прекратява договори, ще може да налага и финансови санкции при установени нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци посрещат Новата година с празничен концерт на площада
Русенци посрещат Новата година с празничен концерт на площада
Солистите на Музикалния театър с поздрав за зрителите на БНТ
Солистите на Музикалния театър с поздрав за зрителите на БНТ