COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нови професии за хора с увреждания

Две нови професии, ориентирани към хората с увреждания, влизат в Националната класификация на длъжностите в България през 2016 година. Граждани в неравностойно положение ще се обучават и наемат за консултанти по подкрепена заетост и за продажба на помощни технологии.

от Галена Паскова
07:53, 24.12.2015
Чете се за: 00:58 мин.
Животът

Едва 10% от хората с увреждания в България, които са в трудоспособна възраст в момента работят. По време на представянето на новите професии в Пловдив, БНТ2 беше удостоена с награда за съпричастност и отразяване на проблемите на гражданите в неравностойно положение. Отличието се присъжда от Националната асоциация на работещите с хора с увреждания.

Липсата на работни места за лицата в неравностойно положение е проблем за целия Европейски съюз. В не малко от случаите самите работодатели отказват назначение. Надеждата е новите професии да променят негативната статистика.

Петя Грудева, Национална асоциация на работещите с хора с увреждания: Създаваме професията „Консултант продажби на помощни технологии за хора с увреждания и хранителни добавки". Една професия, която е нова - не само за България, но и на територията на целия Европейски съюз"

Водят се разговори с Министерство на икономиката и Националната агенция за професионално образование и обучение, като се очаква след

вписването на професията в Националната класификация от 2016 година да започне и наемането на хора с увреждания.

Мария Горанова, Национална асоциация на работещите с хора с увреждания: На първо място, беше променен Законът за заетостта и подкрепената заетост беше въведена в България, защото тя не съществуваше.

Професията „Консултант по подкрепена заетост“ вече е включена в Националната класификация. Хората с увреждания ще получават подкрепа преди намирането на работа и до една година след това, за да могат да се адаптират. В Белгия това се прилага отдавна, заявява представител на консултантска компания.

Карел Ван Исакер - Белгия: В Белгия, и по специално във Фламандия, правителството се грижи за наемането на хора с увреждания.

Първо се преценя дали са подходящи за съответната работа, и ако не са - преминават през необходимото обучение. След това ако имат нужда получават и допълнителна подкрепа.

Новите професии са добра перспектива за лица с ниска квалификация, които ще имат възможност за реализация на трудовия пазар.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът поиска безлихвени кредити за хора с неплатени, но декларирани осигуровки
Омбудсманът поиска безлихвени кредити за хора с неплатени, но декларирани осигуровки
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания