НОВИНИ

Нови разкрития около терористичната клетка в Брюксел и Париж

Гръцки медии съобщават, че в жилище, в което е живял считаният за мозък на нападенията във Франция - Абделхамид Абауд, е открита схема на летище "Завентем", където във вторник се самовзривиха двама атентатори. Белгийски вестник пък съобщава за останало незабелязано от медиите убийство на мъж, за когото се твърди, че е служител на електроцентралата, която атентаторите планирали да взривят. От летище "Завентем" съобщават, че ще започнат да обслужват полети не по-рано от вторник, 29 март. Постепенно започва и предаването на багажа, намирал се на терминала за заминаващи в момента на трагедията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:18, 26.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Все повече се разплита мистерията около терористичната клетка, която потопи Европа в кръв. Агент на службата за сигурност към белгийската атомна електроцентрала "Тиенж" е убит преди седмица, но новината не става публично достояние. След като разследващите разкриха, че терористите от Брюксел са планирали да взривят централата, стана ясно и че пропускът на убития мъж е бил откраднат.

Гръцки медии съобщават, че в началото на 2015-та, в жилище на сочения за "мозък" на атентата в Париж - Албделхамид Абауд, полицията намира чертежи и схеми на летище "Завентем" - същото, на което тази седмица загинаха 11 души. Трудности при обмена на данни между белгийските и гръцките тайни служби обаче стават причина информацията да остане незабелязана. Месец по-късно, при антитерористична операция в Брюксел, са открити документи, които свидетелстват, че на територията на страната се готвят нападения. В този момент Абауд е в Сирия и успява да се скрие от властите.

Въпреки, че степента на опасност в Брюксел беше понижена, неефективните действия на белгийските служби стават причина местните да продължават да живеят в страх.

Жена: Истината е, че съм доста притеснена. Навсякъде е пълно с полиция и военни, но това не означава, че сме защитени. Днес за първи път се качих в метрото след атентата и се почувствах много странно, знаейки, че се возя по същата линия и минавам през същото място, където се случи нападението...
Мъж: Усещането да си тук е доста особено. Има напрежение - особено в метрото, където има една нетипична тишина. И все пак - с всеки изминал ден нещата ще се подобряват.

Акциите срещу предполагаеми терористи в цяла Европа продължават. Близо 20 души бяха арестувани тези дни в Белгия, Франция и Германия, по подозрения, че са планирали нападения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ ЩРИХИ С ГАЛЯ КРАЙЧОВСКА
АРТ ЩРИХИ С ГАЛЯ КРАЙЧОВСКА
Роулинг Стоунс разтърсиха Хавана с безплатен концерт
"Роулинг Стоунс" разтърсиха Хавана с безплатен концерт