НОВИНИ

Нови сблъсъци във Венецуела: "За" и "Против" президента Мадуро

Нови сблъсъци по улиците на Каракас между демонстранти и полиция през последното денонощие взеха жертви. Неправителствени организации съобщават за 14 или повече загинали. Политическата криза във Венецуела предизвика сблъсък на позиции и на световната сцена. Ето и повече за напрежението около спорната фигура на венецуелския президент Николас Мадуро.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:45, 24.01.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Държавен преврат. Така военният министър на Венецуела Владимир Падрино нарече самопровъзгласяването на председателя на парламента Хуан Гуайдо за президент. Точка за президента Мадуро, но не и победа. Напрежението остава заради противоречиви настроения в армията. Трети ден продължават демонстрациите и сблъсъците с полицията по улиците на Каракас.

Световните медии вече наричат Гуайдо опозиционен лидер. Той бързо беше обявен от Вашингтон за легитимен президент, но реакцията на Николас Мадуро не закъсня. От снощи тече 72-часовият ултиматум, който президентът даде на американските дипломати да напуснат страната. Европейският съюз призова за провеждане на законни избори във Венецуела.

;

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че под натиска на общото недоволство "Мадуро трябва да напусне веднага поста си". А Русия твърдо се обяви в подкрепа на Николас Мадуро като законен президент.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Много ни тревожат сигналите от някои страни за възможна въоръжена намеса. Призоваваме тези страни да забравят за подобни мисли.

Китай също отправи предупреждения към Запада да не се намесва във вътрешните работи на Венецуела, а Турция се обяви безусловно "за" Мадуро. Генералният секретар на ООН призова към умереност.

Антонио Гутериш, ген. секретар на ООН: Абсолютно необходимо е да има диалог, да се избегне насилието и ескалацията.

Необходимо е и галопиращата инфлация в страната с най-големите петролни залежи в света да бъде овладяна, а проблемът с липсата на стоки от първа необходимост - решен. Тези са основните причини за уличните протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокада на ГКПП Кулата заради Преспанското споразумение
Блокада на ГКПП "Кулата" заради Преспанското споразумение
Френските жълти жилетки със свои евродепутати
Френските "жълти жилетки" със свои евродепутати