НОВИНИ

Нови схеми за обвързана подкрепа на фермерите от догодина

За фермерите, които получават средства за производство на точно определен вид земеделска продукция, или по така наречените схеми за обвързана подкрепа. От догодина това ще става само срещу предоставени фактури за произведена и продадена продукция или срещу касови бележки. Това съобщи министър Десислава Танева, която заедно с екипа си представи днес новите схеми за обвързана подкрепа. Те ще действат до 2020 година.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:39, 02.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

По схемите за обвързана подкрепа българските производители получават над 232 млн. лева годишно. При това подпомагане, субсидиите зависят от вида на произвежданата продукция и то се оказва доста ефективно. Данните сочат, че само за 2 години прилагане на тези схеми има ръст на всички производства.

Васил Грудев - зам.-министър на земеделието и храните: Постигнахме много ясен ефект - увеличаване на заявените площи за производство на плодове и зеленчуци, както и във всички сектори на животновъдството.

Чрез промени в схемите за обвързана подкрепа от догодина, земеделското министерство цели изсветляване на сектора. Новото е, че ще има специално подпомагане на фермите в планинските райони над 750 метра надморска височина.

В същото време за някои плодове и зеленчуци като орехи, тикви, грах и други, както и за някои животни, подкрепата ще отпадне. Министър Танева предупреди, че няма как да се угоди на всички. Целта е да се стимулират най-вече малките и средните стопанства.

А дали промените ще се отразят на крайната цена на земеделските продукти у нас?

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Тази обвързана подкрепа със сигурност няма как да има пряко влияние върху цената за потребителя. Върху нея влияят много други фактори. Но тази подкрепа ще има значение за това нашите потребители да консумират повече български земеделски продукти.

Промените в схемите за обвързана подкрепа влизат в сила от 2017-та, а от тази година се въвеждат изискванията за новите документи, които ще важат за следващата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха край Пазарджик най-старото злато в Европа
Откриха край Пазарджик най-старото злато в Европа
Пожар евакуира жителите на благоевградското село Рилци
Пожар евакуира жителите на благоевградското село Рилци