НОВИНИ

Нови случаи на морбили в страната: Опасност от епидемия няма

Случаите на морбили се увеличават, но засега няма опасност от епидемия - уверяват от здравното министерство. 5 случая са лабораторно потвърдени. За още 12 - всички те са деца от благоевградско със симптоми на болестта - са изпратени проби за изследвания

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева Екип на „По света и у нас“
20:19, 14.02.2019
Чете се за: 01:39 мин.
Още

В късния следобед стана ясно за новите 12 случая на морбили, открити в Разлог. Според здравните експерти обаче още не може да се говори за епидемия, а за „взрив“ на болестта. Но от съображения за сигурност има издадена заповед да бъде затворено детското отделение в Разлог.

Медиците препоръчват родителите да не водят децата си в съседните на България страни, в които има заболеваемост от морбили, защото се предполага, че заразата е дошла от чужбина. Здравните власти ще търсят всички деца до 18-годишна възраст, които не са били ваксинирани срещу морбили.

;

Страх - това е усещането, което вече плъзва в ромската махала в Разлог. Днес още десетина деца са транспортирани от там в Инфекциозното отделение на благоевградската болница със съмнения за морбили. И в Гоце Делчев и в София имат готовност да приемат още малки пациенти.

В болницата в Гоце Делчев приетите деца са две. Те са постъпили във вторник и състоянието им вече е стабилно. Децата са около 2-годишни и не са били ваксинирани.

д-р Веселка Мончева, дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция - Благоевград: Заразяването става много лесно по въздушно капков път, така че ако са имали контакт с други дечица и не са имунизирани най-вероятно и те ще се разболеят.

В момента пробите от още 3 деца се изследват тук в Националния център по заразни и паразитни болести.

;

Всички са от района на Гоце Делчев и всъщност наистина, както уверяват специалистите, не става дума за опасност от епидемия - няма такава опасност, а за локален взрив в този регион.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Какво трябва да се направи сега - всички мерки по отношение на тези деца - това значи, когато деца са с такъв обрив трябва да бъдат насочвани към инфекциозни отделения, не бива да бъдат лекувани с други деца, които не са ваксинирани, особено такива по медицински показания, третото нещо - трябва да се направи така, че всички неваксинирани деца, които са навършили една годишна възраст, вече са на 13 месеца, трябва а бъдат ваксинирани.
Радосвета Филипова: Към момента имаме лабораторно потвърдени тези случаи, които ви съобщихме 5-те. Тези, които сега ви съобщаваме, те са с типична клинична картина и за тях също са изпратени проби късно днес, късно следобед, които утре ще бъдат работени. И може би те ще са последните от този взрив, които ще потвърдим лабораторно.
;

След това клиничната картина е типична. Новооткритите случаи се отнасят за деца между 5 месеца до 9 години. Те са от вече издирените 145, които са лежали в детското отделение на Разлог с 3 от децата с вече потвърдена диагноза.

Засега медиците са намерили здравните досиета на 5 деца от тези 12, които са новодиагностицирани. 3 от тях не са били имунизирани, защото са още малки - под 13 месеца. Другите две са били имунизирани. Предстои да разберем колко от децата, чиито здравни досиета все още се издирват ще се окажат неимунизирани.

Междувременно всички, които са били в контакт с вече потвърдено диагностицираните, трябва да останат под лекарско наблюдение 21 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов присъства на редовната среща на военните министри от НАТО
Красимир Каракачанов присъства на редовната среща на военните министри от НАТО
Румен Радев: С промените в Изборния кодекс управляващите целят служебна победа
Румен Радев: С промените в Изборния кодекс управляващите целят служебна победа