НОВИНИ

"Плюс това": "Новини" от Пловдив до Москва и механизмите на манипулацията

Хибридните войни стават все по-опасни. Последният такъв случай беше по повод честванията на националния ни празник на 3 март. Пловдивски сайт едва не забърка България в междудържавен скандал с публикация, според която турският президент е поканен на тържествата у нас, а руският - не. На връх националния ни празник политици и медии се занимаваха с "новината". БНТ се поинтересува за източника на тази информация и това, което открихме, е много показателно за механизмите на манипулация.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:13, 12.03.2016
Чете се за: 03:16 мин.
У нас

Те не са журналисти, прехранват се с малък бизнес в Пловдив, но във века на Интернет се ползват от неговата медийна свобода. Николай Аргиров и Николай Иванов са част от хората, които списват местния сайт "Под око". Според Иванов, който е един от създателите на сайта, за това не е нужно да си професионалист.

Николай Иванов, координатор на "Под око": "По принцип в интернет всеки пише. Всеки си отваря фейсбука и пише, днеска ми се яде торта, както беше писала една моя позната, и си ги пише, което няма лошо.

В "Под око" преобладават материали с патриотична, с проруска и антитурска тематика. Сред тях е и този за поканата към турския президент, категорично отречен от Министерството на външните работи и коментиран като груба манипулация на хибридни сайтове.

Николай Аргиров, автор в "Под око": Неин автор съм. Събрал съм информация от хора, на които мога да се доверя в този случай. Аз лично имам контакти с такива хора, които са свързани с различни партии и от управлението, и от опозицията.

На 28 февруари турският президент заминава на предварително подготвено посещение в Африка до 4 март. В материала в "Под око" липсват факти, няма цитирани източници.

БНТ: С каква цел го пуснахте това в Интернет?

Николай Аргиров, автор в "Под око": Защото съм възмутен?

БНТ: Възмутен от какво?

Николай Аргиров: От това, че не канят представител на държавата, която ни е помогнала да се освободим, а канят представител на държавата...

БНТ: Вие обадихте ли се във Външно министерство?

Николай Аргиров: Преди съм се обаждал във Външно министерство за други въпроси и не съм получавал информация.


Случайно или не, материалът беше копиран от други малко известни български, а после и от руски сайтове

БНТ: На вас звъняха ли ви руски журналисти, за да потвърдят?

Николай Аргиров: Никой не се е свързвал с мен. Вие сте първата, която се свързва с мен.

На връх 3 март това беше повод за коментар по отношение на България и от говорителя на руския президент Дмитрий Песков.

Николай Иванов, координатор на "Под око": Никой нищо не е забъркал. Никакъв скандал аз не виждам. Ние не можем да забъркаме скандал.


Според Константин фон Егерт, бивш главен редактор на московското бюро на руската редакция на Би Би Си, реакцията на Москва е характерна.

Константин фон Егерт, журналист: Не мисля, че Песков толкова внимателно следи информацията, която се генерира от стотици и стотици сайтове, създадени с помощта на парите на Москва по целия свят. Реагирал е така, както сега реагират мнозинството от официалните руски лица. Трябва да се реагира бойно, да се реагира веднага с патриотичен тон на всяка информация, която намеква, че е възможно някъде някак руските интереси да не са отчетени.


Не е ясно дали пловдивският сайт е част от платена кампания за дезинформация, но според Егерт тези методи за влияние на общественото мнение вече са честа практика.

Константин фон Егерт, журналист: Има публикувани достатъчно материали, включително разследвания на западни медии, а и на руски, че съществуват така наречените фабрики на тролове, специални добре платени колективи, които се занимават с тролинг и дезинформация по целия свят. Това е информационна стратегия на създаване на информационен шум, на фона на който не може да се води логичен диалог и да се издигат аргументи, които противоречат на официалната руска позиция.

Николай Иванов и Николай Аргиров казват, че се независими. Иванов признава, че има интереси в политиката. През годините се е кандидатирал за кмет на Пловдив и за общински съветник.

Николай Иванов, координатор на "Под око": Моята политическа кариера е в доста широк обхват, винаги съм бил в левия социален и патриотичен сектор.


Информационните войни за някои може да са пропаганден мит, но за Егерт те са факт.


Константин фон Егерт, журналист: Да погледнем например България. Ние четем в руските медии едва ли не веднъж месечно, че България е готова да възстанови Южен поток.Всеки път се оказва, че е или информация, която не съответства съвсем на действителността или меко казано става въпрос за креативна интерпретация. Струва ми се, че това е един от тези примери, когато натискът в някаква точка постоянно се увеличава, постоянно върви. "



В свое разследване руското издание „РБК" писа, че в условията на санкции и обтегнати отношения с Европа в информационната война на Русия й помагат западни политици, които споделят традиционните ценности, русофили и европейски медии, свързани с Москва. Посочени са европейски леви и националистически партии и политици, включително в България.

Константин фон Егерт, журналист: Има, разбира се, опит да се разцепи Европейския съюз... за руското ръководство, което строи политика на антизападничество и антиамериканизъм, много са важни политическите партньори, които да споделят скептичното отношение към евроатлантическите ценности и солидарност. Ултралевите и ултрадесните за Русия се оказват естествени партньори.

Волю - неволю, сега стана така, че по 3 март България се оказа на информационния фронт между Москва и Анкара. Как изглежда това през погледа на руския експерт?

Константин фон Егерт: Струва ми се, че и да има разкол на общественото мнение, България е член на НАТО и Европейския съюз, иска или не иска това обществено мнение. При всичките сложни отношения между българите и турците и тежката история, България и Турция са съюзници в алианса под името НАТО. От това ще трябва да изхожда всяко политическо ръководство на България, било то ляво или дясно.

Николай Иванов и Николай Аргиров от Пловдив са на друго мнение, което изразяват на своя сайт.

БНТ: Какво е за вас почтеността?
Николай Иванов, координатор на „Под око": Почтенността е нещо много важно, което изгражда човешките отношения.

БНТ: Почтено ли е да се публикува чувствителна информация, която не е доказана публично?
Николай Иванов: След като над 8000 души да са счели, че това е почтено и са го споделили на стената си и е видяно по наши сведения от около 500 000 души и тези хора са харесали статията, значи ние като медия сме почтени...

Но дали?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църква от 16 век изплува в Мексико
Църква от 16 век изплува в Мексико
​Фалшив сигнал за пожар прекъсна митинг на антиимигрантската партия в Германия
​Фалшив сигнал за пожар прекъсна митинг на антиимигрантската партия в Германия