НОВИНИ

Новите изтребители - между сделката и нуждите

Прозрачна ли беше процедурата по избор на нови изтребители за българската армия и нуждае ли се държавата от толкова голяма инвестиция за нова бойна техника - депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев и от БСП Петър Витанов дискутираха по темата в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов" по БНТ1.

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 13.01.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Това не е тип обществена поръчка, както се преговаря с фирми, става въпрос за преговори с държави, обясни Гаджев.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Ние сме анализирали техните предложения, откривайки че различните оферти имат своите непълноти. На тази база правит има два варианта - да се прекрати или да започне процедурата с актуализирани условия.

Депутатът от ГЕРБ е категоричен, че няма как да поддържаме боеспособна армията ни без инвестиции в отбраната, защото само така ще можем да гарантираме сигурността на държавата в рамките на общата система на сигурността в НАТО.

Според Петър Витанов обаче, решението да започнем преговори за американски изтребители, е резултат от нескопосан конкурс с предизвестен победител.

Петър Витанов, БСП: Как да обясним на нашите шведски или италиански партньори, че техните оферти са били просто пълнеж. Аз нямам против стратегическия избор, проблемът е че година и половина премиерът се опитва да ни убеди, че това е конкурс.

Вижте целия разговор по темата във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Не мисля, че ще бъда следващият омбудсман на България
Мая Манолова: Не мисля, че ще бъда следващият омбудсман на България
14-годишно момиче изработва уникални макети на къщи
14-годишно момиче изработва уникални макети на къщи