НОВИНИ

Новите лични документи ще са с електронен подпис

Германска фирма, която издава личните документи в Германия и френска фирма, която е спечелила търг да произвежда новите британски паспорти след Брекзит, са сред кандидатите, които искат да изработват новите български документи за самоличност. Участниците в процедурата, обявена от МВР, са четирима. Днес комисията, която трябва да подбере най-доброто предложение, отвори публично подадените документи.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 16.10.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

И четиримата кандидати да правят новите ни документи за самоличност са представили доказателства, че имат опит в тази дейност в различни европейски държави. До втори етап от процедурата се очаква да бъдат допуснати трима кандидати, от които да се поиска подробно техническо и финансово предложение.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: Важното е да имаме до началото на годината, без да определяме точна дата или месец да стигнем до сключването на договор.

Целта е новите лични документи да започнат да се издават от началото на 2020 г. В личната си карта ще имаме електронен чип, който ще съдържа биометрия и електронна самоличност и ще можем да я използваме като електронен подпис.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: За да може всеки един гражданин с новия си образец на личната карта да ползва различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента.

Вече ще има и задгранични паспорти с 10-годишна валидност. Те ще съдържат повече страници, ще бъдат от по-качествена хартия, за да издържат на по-дългата употреба. Предвижда се електронна самоличност да има и в чипа на паспортите. Така и българите, които живеят предимно зад граница, ще могат да ползват всички електронни услуги, които администрацията предлага.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: А не да пристигат тук в България и тук на гише и т.н.

На обвиняемите и подсъдимите, на които е забранено да напускат страната, ще се издава личен документ, който ще замества стандартната лична карта, но с него няма да може да се преминава през граница.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: Единственото, което предстои да бъде обсъдено, е да видим дали ще има електронен носител на нея или няма да има.

Заявления за издаване на нови лични документи ще се подават на местата където това се случва и в момента. Сроковете за издаване се запазват, като само експресната поръчка ще се изпълнява не за 8, а за 12 до 24 часа.

Сегашните лични документи, които притежаваме, са валидни и могат да се използват до датата, изписана върху тях. Задължително преиздаване няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската църква скъсва връзки с Вселенската патриаршия - какво означава това
Руската църква скъсва връзки с Вселенската патриаршия - какво означава това
Трактор пред парламента създаде паника в Анкара
Трактор пред парламента създаде паника в Анкара