COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Новите лични документи ще са с електронен подпис

Германска фирма, която издава личните документи в Германия и френска фирма, която е спечелила търг да произвежда новите британски паспорти след Брекзит, са сред кандидатите, които искат да изработват новите български документи за самоличност. Участниците в процедурата, обявена от МВР, са четирима. Днес комисията, която трябва да подбере най-доброто предложение, отвори публично подадените документи.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 16.10.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

И четиримата кандидати да правят новите ни документи за самоличност са представили доказателства, че имат опит в тази дейност в различни европейски държави. До втори етап от процедурата се очаква да бъдат допуснати трима кандидати, от които да се поиска подробно техническо и финансово предложение.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: Важното е да имаме до началото на годината, без да определяме точна дата или месец да стигнем до сключването на договор.

Целта е новите лични документи да започнат да се издават от началото на 2020 г. В личната си карта ще имаме електронен чип, който ще съдържа биометрия и електронна самоличност и ще можем да я използваме като електронен подпис.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: За да може всеки един гражданин с новия си образец на личната карта да ползва различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента.

Вече ще има и задгранични паспорти с 10-годишна валидност. Те ще съдържат повече страници, ще бъдат от по-качествена хартия, за да издържат на по-дългата употреба. Предвижда се електронна самоличност да има и в чипа на паспортите. Така и българите, които живеят предимно зад граница, ще могат да ползват всички електронни услуги, които администрацията предлага.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: А не да пристигат тук в България и тук на гише и т.н.

На обвиняемите и подсъдимите, на които е забранено да напускат страната, ще се издава личен документ, който ще замества стандартната лична карта, но с него няма да може да се преминава през граница.

Красимир Ципов, зам.-министър ва вътрешните работи: Единственото, което предстои да бъде обсъдено, е да видим дали ще има електронен носител на нея или няма да има.

Заявления за издаване на нови лични документи ще се подават на местата където това се случва и в момента. Сроковете за издаване се запазват, като само експресната поръчка ще се изпълнява не за 8, а за 12 до 24 часа.

Сегашните лични документи, които притежаваме, са валидни и могат да се използват до датата, изписана върху тях. Задължително преиздаване няма да има.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Руската църква скъсва връзки с Вселенската патриаршия - какво означава това
Руската църква скъсва връзки с Вселенската патриаршия - какво означава това
Трактор пред парламента създаде паника в Анкара
Трактор пред парламента създаде паника в Анкара