НОВИНИ

Новите нормативни уредби спъват работата на къщите за гости

Собствениците на къщи за гости в България алармират, че заради новите нормативни изисквания, има опасност да спрат работа. Според тях една от причините е, че в обектите трябва да има обособени перални помещения или да използват обществени перални, отговарящи на определени условия.

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 02.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Все повече туристи предпочитат къщите за гости заради домашния уют, спокойствието и допира с природата.

Димитрина Върбанова - турист от Русе: Повечето от къщите за гости имат много добре озеленени дворове, поддържани и отделно са с много добро хигиенно състояние и не на последно място храната, която биха предложили. Българите, които са извън страната, те се връщат точно на тези места, те не търсят големите комплекси, шумотевицата, търсят точно това, българското.

Според председателя на националната Асоциация на къщи за гости Вероника Кънева заради новите изисквания, разходите ще се увеличат с над 50%, а печалбите няма да могат да ги покрият. По думите ѝ това може да доведе до затваряне на къщи за гости, особено в малки и слабо развити икономически райони.

Вероника Кънева - председател на Асоциацията на къщи за гости в България: Три помещения, огромни, с 3 метра височина, но това нещо е невъзможно и затова ни задължават в перални, а пък пералните не идват на място да ни взимат бельото. Как може да тръгнат до Пловдив примерно от Родопите, родопски села има където много добре е развит туризмът...

От асоциацията обмислят да изпратят писмо до институциите с искане за обособяване на правила за този вид туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха първата в страната платформа за риболов за хора с увреждания
Откриха първата в страната платформа за риболов за хора с увреждания
Британската гранична служба е заловила 74 мигранти
Британската гранична служба е заловила 74 мигранти