НОВИНИ

Новите промени в Изборния кодекс предвиждат до 35 секции в чужбина

Новите промени в Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина днес бяха внесени в деловодството на парламента. Те предвиждат във всяка държава да се откриват най-много 35 секции, при подаване на поне 60 заявления от желаещи да гласуват.

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 26.05.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Записано е и намаляване на изискването за брой жители в едно населено място за избор на кмет на кметство - от 400 на 350. Вносители на промените са 47 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. По повод намерението на държавния глава да сезира Конституционния съд по текстове от кодекса, от ГЕРБ посочиха, че очакват положителна позиция на президента за новите промени.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в НС: Смятам, че при всички положения би трябвало да докажат пред нашите сънародници извън България, че техните права няма да бъдат ограничавани и че има общо принципно решение на българска държава по отношение на гласуването. Максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване и на най-големите българските общества, където и да се намират те - и в Англия, и в Съединените щати, и в Испания, и в Централна Европа, а бих казал и за българските сънародници в Турция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пространства и състояния - изложба на Румен Рачев
"Пространства и състояния" - изложба на Румен Рачев
Общинска съветничка се яви с бурка на работа
Общинска съветничка се яви с бурка на работа