НОВИНИ

Новите цени на тока влизат в сила от 1-и юли

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени на тока на извънредно заседание на 1 юли. Заради новите изисквания на закона, цените да влизат в сила от датата на приемането им. Въпреки, че бяха проведени две обществени обсъждания, все още не е ясно точно с колко ще поскъпне електроенергията за бита след увеличението на природния газ с близо 11%. Възражения срещу цените са внесли както доставчиците на ток, така и неправителствени организации.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:20, 16.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Цените на тока от юли ще се увеличат средно с 2%, показват предварителните разчети на комисията за енергийно и водно регулиране. Това обаче няма да покрие всички разходи на електропреносните дружества и те ще трябва да избират какви икономии да въвеждат, предупреди доставчикът на ток в Западна България.

Карел Крал: От решението на регулатора можем да видим, че инвестиционната ни програма най-вероятно ще бъде приета така както я предлагахме. Регулаторът няма да ни признае оперативните разходи, които поискахме поне така изглеждаше от проекта.

Недостигът на средства, който посочват от компанията за тази година, е 80 млн. лева. Друг проблем е липсата на предвидимост на пазара, както за битовите потребители, така и за самите енерийни дружества.

;
Анжела Тонева - енергиен експерт: Необходимо е да има предварително постановени условия за регулаторните периоди, които да са абсолютно ясни на дружествата, така че те да имат стимул да си намалят разходите, а не да похарчат повече отколкото им е утвърдено и след това то да бъде включено в цените.

Експерти сигнализираха и за друг проблем на пазара на ток, който ще се появи докрая на годината. Европейската комисия трябва да приеме нови регламенти, които ще въведат задължението за въвеждане на умни мрежи и увеличаване на възобновяемите енергийни източници. Това би увеличило сметките за ток многократно в случай, че България не вземе предварителни мерки.

Иванка Диловска, Институт за енергиен мениджмънт: Най-добрият вариант според мен е да се насочим към енергийна ефективност и към гъвкави малки мощности. Ние сме малък пазар, имаме достатъчно големи мощности, които пречат на процесите на либерализация и ако това продължи и за в бъдеще - то не е добре и за нас като потребители.

В момента в България няма умни мрежи, които показват потреблението на ток в реално време. За въвеждането им ще са необходими поне един милиард лева, с които засега секторът не разполага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Зъболекари източват Здравната каса
Проверка на БНТ: Зъболекари източват Здравната каса
Захариева е уверена, че преговорите на Македония с ЕС започват в края на месеца
Захариева е уверена, че преговорите на Македония с ЕС започват в края на месеца