Новият филм "Кланът на децата" на Роберто Савиано беше представен на "Берлинале"

В конкурсната програма на кинофестивала "Берлинале" беше представен новият филмиран роман на Роберто Савиано - критикът на италианската мафия, който живее с полицейска охрана заради смъртни заплахи след първата му книга "Гомора". За представянето в Берлин отиде самият автор, който е и сценарист. Лентата, чието заглавие в превод е "Кланът на децата", разказва за 15-годишни момчета в Неапол, които виждат единствения шанс за достоен живот в оръжието и дрогата.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
преди 1 година
Чете се за: 00:35 мин.
Животът

Самото появяване на Роберто Савиано е добра новина - жив е. Миналата година навърши 40, а от 12 години непрекъснато променя местопребиваването си. Смъртните заплахи на неаполитанската мафия не са отменени. Въпреки това продължава да разкрива престъпленията им. Признава, че го прави от отмъщение и за да остане верен на себе си. Както и в новия филм.

Роберто Савиано, романист и сценарист: Неапол има много лица и противоречия. Този филм иска да покаже света на Неапол, в който много деца не ходят на училище и се стремят към пари, за да бъдат някой, но на улицата. Показваме световен прецедент - деца са ръководители на престъпна организация.

Във филма те са още по-безскрупулни и брутални от самите мафиоти. И не са художествена измислица. Информацията за тях Савиано е събрал от съдебни процеси, от интервюта по телефона с техни близки . Образите на екрана са пресъздадени от обикновени неаполитански момчета.

Франческо ди Наполи, изпълнител на главната роля:За тези момчета това е единственото решение - да използват пистолет, за да си отварят с него всяка врата.

Тези мафиотски структури едва ли ще се променят при сегашното италианско правителство, смята Савиано.

Топ 24
Най-четени