Новият гръцки кабинет внася проект за намаляване на данъците

До края на месеца новото гръцко правителство ще внесе проектозакон за намаляване на данъците. Съобщението направи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на първото правителствено заседание след победата на парламентарните избори в неделя. Намаления на налозите беше част от изборните обещания на неговата партия Нова демокрация.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
преди 8 месеци
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Кабинетът ще предложи намаление с 30% в рамките на две години на силно непопулярния данък върху собствеността, въведен в началото на кризата през 2013 г. от предишния консервативен кабинет. Намеренията включват още сваляне с 8 на сто на данък печалба и намаляване на ставката върху доходите.

Нямаме и ден за губене, заяви 51-годишният Мицотакис.

Кириакос Мицотакис- премиер на Гърция: От днес сме призовани да победим в трудна и асиметрична война, от която почти всички гръцки правителства излязоха с поражение - да променим модела на управление с единствената цел - преки и видими резултати за подобряване живота на нашите граждани.

Волята на премиера за "възраждане на средната класа" обаче ще трябва да се съобразява с бюджетни икономии, отбелязват наблюдатели.

Страната излезе от спасителната програма през август миналата година, но остава под "засилено наблюдение".

Изискването е за бюджетен излишък най-малко 3,5% през следващите години за изплащане на външните дългове. Еврозоната вече предупреди новия кабинет, че ангажиментите трябва да се спазват.

Топ 24
Най-четени