НОВИНИ

Новият гръцки кабинет внася проект за намаляване на данъците

До края на месеца новото гръцко правителство ще внесе проектозакон за намаляване на данъците. Съобщението направи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на първото правителствено заседание след победата на парламентарните избори в неделя. Намаления на налозите беше част от изборните обещания на неговата партия Нова демокрация.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:46, 10.07.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Кабинетът ще предложи намаление с 30% в рамките на две години на силно непопулярния данък върху собствеността, въведен в началото на кризата през 2013 г. от предишния консервативен кабинет. Намеренията включват още сваляне с 8 на сто на данък печалба и намаляване на ставката върху доходите.

Нямаме и ден за губене, заяви 51-годишният Мицотакис.

Кириакос Мицотакис- премиер на Гърция: От днес сме призовани да победим в трудна и асиметрична война, от която почти всички гръцки правителства излязоха с поражение - да променим модела на управление с единствената цел - преки и видими резултати за подобряване живота на нашите граждани.

Волята на премиера за "възраждане на средната класа" обаче ще трябва да се съобразява с бюджетни икономии, отбелязват наблюдатели.

Страната излезе от спасителната програма през август миналата година, но остава под "засилено наблюдение".

Изискването е за бюджетен излишък най-малко 3,5% през следващите години за изплащане на външните дългове. Еврозоната вече предупреди новия кабинет, че ангажиментите трябва да се спазват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъри и Серина отпаднаха преди осминафиналите на Уимбълдън
Мъри и Серина отпаднаха преди осминафиналите на Уимбълдън
КФН е готова с алтернативи за системата „Бонус-малус“ преди крайния срок
КФН е готова с алтернативи за системата „Бонус-малус“ преди крайния срок