НОВИНИ

Новият кмет на Истанбул е Екрем Имамоглу

Ключови избори за кмет на Истанбул днес - по предварителни резултати кандитатът на опозиционната партия Екрем Имамоглу печели вота. 10 милиона турци избираха кмет, а вотът беше определен като своеобразен референдум "За" или "Против" управлението на президента Реджеп Ердоган.

Александър Марков
от Александър Марков
23:14, 23.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

След 25 години управление на Партията на справедливостта и развитието, Истанбул вече си има нов кмет, поне това показват резултатите от провелите се за втори път местни избори.

Кандидатът на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу печели изборите с 54% избирателна подкрепа в сравнение с 45% за кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм.

Разликата между двамата е огромна - 1,2 милиона гласа.

Избирателната активност е била 84%. Гласували са почти 9 млн. от 10-те милиона избиратели в Истанбул.

Веднага, след като станаха ясни резултатите, улиците на Истанбул буквално се подпалиха. В квартал "Бешикташ", който е традиционно републикански, празненствата са в разгара си.

Победата е особено сладка след изборите през март, които Имамоглу отново спечели, но трябваше да освободи мястото заради анулиране на резултата след намеса на президента Реджеп Ердоган.

Новият кмет беше поздравен от Бинали Йълдъръм и от Реджеп Ердоган.

;
Екрем Имамоглу - кандидат за кмет на Истанбул, НРП: Това не е победа. Това е ново начало. Заявявам, че от утре ще служа на всички 16 милиона жители, които защитиха демокрацията. Искам и съм готов да работя рамо до рамо с президента Ердоган.
Бинали Йъдъръм - кандидат за кмет на Инстанбул, ПСР: С тези избори стана ясно, че демокрацията работи безотказно в Турция и то възможно най-добрия начин. Пожелавам на нашия приятел Имамоглу за вбъдеще да служи добре на Истанбул. Ние ще направим всичко възможно да му помогнем.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за опасно време в 19 области на страната
Жълт код за опасно време в 19 области на страната
Жълт код за градушки тази седмица е обявен за 19 области
Жълт код за градушки тази седмица е обявен за 19 области