COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Новият парламент започна работа

44-тото Народно събрание започна работа. Депутатите се заклеха пред Конституцията. 5 парламентарни групи формират състава на 44 народно събрание. Най-многобройна е парламентарната група на ГЕРБ - в нея влизат 95 депутати. БСП са втори - те имат 80 депутати, като това е и групата с най-много нови лица в парламента - повече от половината група. "Обединените патриоти" са трета политическа сила - с 27 депутатски места. ДПС имат 26 депутати в този парламент. Новата политическа сила в Народното събрание - "Воля", има 12 депутати. 121 от депутатите влизат в парламента за първи път. Заседанието откри най-възрастният народен представител - Тома Томов от парламентарната група на БСП.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:50, 19.04.2017
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Червеният килим и гвардейците пред парламента приковаха вниманието на минувачите. А най-нетърпеливите бъдещи законотворци заеха местата си час преди заседанието. Първият пленарен ден рамкира в официални речи досегашните политически заявки на лидерите.

В емоционално изказване, най-възрастният депутат Тома Томов призова колегите си да затворят очи, да погледнат със сърцата си и да се върнат назад във времето, когато първите депутати не са мислели за кариера и не са правили сделки и компромиси.

Тома Томов депутат от "БСП за България": "Захари казва - моите оборищенски депутати са ангели, най-чистите и идеални личности между народа. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде. Висока летва, а? Те са ангели, ние техните наследници. Трябва най-сетне да оправим дома ни, да има благоденствие, да дойдат най-после така жадуваните златни години, 7 по 7, да си върнем децата, които натирихме по света да се лутат за чужд хляб. Не е достатъчно отвън само да са цъфнали дърветата, трябва под тях да няма мъка и отчаяние."

След тържественото откриване, от ГЕРБ заявиха, че е необходима формула на управление, изградена на здрава основа. Но дадоха да се разбере, че не биха задържали властта на всяка цена.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен 4-годишен управленски мандат. Преговорите за коалиционно управление, които водим отчитат желанието на хората за дясно-центристка политика. Но коалиционната формула надяваме се ще ни отведе и по-далеч - към политическо съгласие по националните приоритети. Длъжен съм да отбележа очакванията си в рамките на новата управленска формула да няма място за политически рекет. Искаме обаче да сме категорични и ясни - за нас управлението не е самоцел. При управленска формула, която води до застой, не е разумно, не е обществено приемливо и не е етично да се управлява напук, и на всяка цена."

От ГЕРБ потвърдиха, че ще подкрепят законови промени, свързани с референдума за мажоритарния вот. Като приоритети посочиха образованието, повишаването на стандарта на живот, сигурността, продължаването на съдебната реформа.

От ляво потвърдиха, че остават опозиция в този парламент. Акцентираха върху доходите и борбата с бедността и предложиха преизчисляване на всички пенсии.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Ние сме алтернатива на ГЕРБ - политическа и управленска алтернатива. Близо 1 милион българи вярват, че БСП за България носим промяната. Не успяхме да спечелим избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. ГЕРБ и ОП обещавате увеличение на минималната и средната работна заплата някога в края на мандата. Не е морално доходите на хората да се вдигат в бъдеще несигурно време, а депутатските заплати да растат."

От ляво предлагат замразяване на депутатските заплати със задна дата. Обединените патриоти пък заявиха ,че ще продължат да работят за още по-голям ръст на минималните пенсии. По отношение на сложната международна обстановка те посочиха, че страната не трябва да влиза в спирала на нестабилност.

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ на Обединените патриоти: "България има нужда от добре работещ парламент с ясно мнозинство и принципна опозиция. България има нужда от стабилно управление и правителство, работещо по национално отговорна програма."

От ДПС посочиха, че ще подкрепят програма срещу бедността и демографската криза, но са против национализмите, които водят до разделение.

Мустафа Карадайъ: "Не можем и няма да подкрепим присъствие на крайни национализми в управлението,защото ни отдалечава от модерния парламентаризъм и демокрация. Отклонява ни от евроатлантическия курс на страната, от обединителния патриотизъм, преди да се е възродил."

Лидерът на партия Воля пък посочи, че и на него са му написали реч, която няма да прочете. Призова за повече морал в политиката и каза, че той също може да обещае много неща.

Веселин Марешки - председател на Воля: "Какъв е смисълът от всичко това, от целият този театър, да не кажа цирк, ако нищо добро не се случва за българската държава? Да направим едно стабилно правителство, което да работи в пъти по-ефективно от всички правителства досега."

На излизане от парламента, българският патриарх пожела успех на депутатите.

Патриарх Неофит: "Да работят за България и да обичат българския народ, за успех и напредък!"

По традиция, след края на тържественото заседание, депутатите си направиха обща снимка пред сградата на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев е новият председател на Народното събрание (обобщение)
Димитър Главчев е новият председател на Народното събрание (обобщение)
Доброволци почистиха велоалеите до Ивановските скални църкви
Доброволци почистиха велоалеите до Ивановските скални църкви