НОВИНИ

Новият парламент започна работа

44-тото Народно събрание започна работа. Депутатите се заклеха пред Конституцията. 5 парламентарни групи формират състава на 44 народно събрание. Най-многобройна е парламентарната група на ГЕРБ - в нея влизат 95 депутати. БСП са втори - те имат 80 депутати, като това е и групата с най-много нови лица в парламента - повече от половината група. "Обединените патриоти" са трета политическа сила - с 27 депутатски места. ДПС имат 26 депутати в този парламент. Новата политическа сила в Народното събрание - "Воля", има 12 депутати. 121 от депутатите влизат в парламента за първи път. Заседанието откри най-възрастният народен представител - Тома Томов от парламентарната група на БСП.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:50, 19.04.2017
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Червеният килим и гвардейците пред парламента приковаха вниманието на минувачите. А най-нетърпеливите бъдещи законотворци заеха местата си час преди заседанието. Първият пленарен ден рамкира в официални речи досегашните политически заявки на лидерите.

В емоционално изказване, най-възрастният депутат Тома Томов призова колегите си да затворят очи, да погледнат със сърцата си и да се върнат назад във времето, когато първите депутати не са мислели за кариера и не са правили сделки и компромиси.

Тома Томов депутат от "БСП за България": "Захари казва - моите оборищенски депутати са ангели, най-чистите и идеални личности между народа. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде. Висока летва, а? Те са ангели, ние техните наследници. Трябва най-сетне да оправим дома ни, да има благоденствие, да дойдат най-после така жадуваните златни години, 7 по 7, да си върнем децата, които натирихме по света да се лутат за чужд хляб. Не е достатъчно отвън само да са цъфнали дърветата, трябва под тях да няма мъка и отчаяние."

След тържественото откриване, от ГЕРБ заявиха, че е необходима формула на управление, изградена на здрава основа. Но дадоха да се разбере, че не биха задържали властта на всяка цена.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен 4-годишен управленски мандат. Преговорите за коалиционно управление, които водим отчитат желанието на хората за дясно-центристка политика. Но коалиционната формула надяваме се ще ни отведе и по-далеч - към политическо съгласие по националните приоритети. Длъжен съм да отбележа очакванията си в рамките на новата управленска формула да няма място за политически рекет. Искаме обаче да сме категорични и ясни - за нас управлението не е самоцел. При управленска формула, която води до застой, не е разумно, не е обществено приемливо и не е етично да се управлява напук, и на всяка цена."

От ГЕРБ потвърдиха, че ще подкрепят законови промени, свързани с референдума за мажоритарния вот. Като приоритети посочиха образованието, повишаването на стандарта на живот, сигурността, продължаването на съдебната реформа.

От ляво потвърдиха, че остават опозиция в този парламент. Акцентираха върху доходите и борбата с бедността и предложиха преизчисляване на всички пенсии.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Ние сме алтернатива на ГЕРБ - политическа и управленска алтернатива. Близо 1 милион българи вярват, че БСП за България носим промяната. Не успяхме да спечелим избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. ГЕРБ и ОП обещавате увеличение на минималната и средната работна заплата някога в края на мандата. Не е морално доходите на хората да се вдигат в бъдеще несигурно време, а депутатските заплати да растат."

От ляво предлагат замразяване на депутатските заплати със задна дата. Обединените патриоти пък заявиха ,че ще продължат да работят за още по-голям ръст на минималните пенсии. По отношение на сложната международна обстановка те посочиха, че страната не трябва да влиза в спирала на нестабилност.

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ на Обединените патриоти: "България има нужда от добре работещ парламент с ясно мнозинство и принципна опозиция. България има нужда от стабилно управление и правителство, работещо по национално отговорна програма."

От ДПС посочиха, че ще подкрепят програма срещу бедността и демографската криза, но са против национализмите, които водят до разделение.

Мустафа Карадайъ: "Не можем и няма да подкрепим присъствие на крайни национализми в управлението,защото ни отдалечава от модерния парламентаризъм и демокрация. Отклонява ни от евроатлантическия курс на страната, от обединителния патриотизъм, преди да се е възродил."

Лидерът на партия Воля пък посочи, че и на него са му написали реч, която няма да прочете. Призова за повече морал в политиката и каза, че той също може да обещае много неща.

Веселин Марешки - председател на Воля: "Какъв е смисълът от всичко това, от целият този театър, да не кажа цирк, ако нищо добро не се случва за българската държава? Да направим едно стабилно правителство, което да работи в пъти по-ефективно от всички правителства досега."

На излизане от парламента, българският патриарх пожела успех на депутатите.

Патриарх Неофит: "Да работят за България и да обичат българския народ, за успех и напредък!"

По традиция, след края на тържественото заседание, депутатите си направиха обща снимка пред сградата на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев е новият председател на Народното събрание (обобщение)
Димитър Главчев е новият председател на Народното събрание (обобщение)
Доброволци почистиха велоалеите до Ивановските скални църкви
Доброволци почистиха велоалеите до Ивановските скални църкви