НОВИНИ

Новият подробен устройствен план на "Дружба" превръща детски площадки в паркинги

Детски площадки в софийския квартал "Дружба" ще бъдат превърнати в паркинги. За това сигнализират зрители на БНТ 2. Промяната е заложена в новия подробен устройствен план, който е приет миналата година от Столичния общински съвет. Инвеститори, които строят в района обаче, го обжалват. Заради това планът все още не е влязъл в сила.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
18:55, 27.10.2017
6402
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Галя Вълкова наскоро разбира, че детските площадки, които попадат в междублоковите пространства на "Дружба“ 1 и 2, ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъдат обособени паркинги. Така децата в квартала остават без място за игра.

Галя Вълкова, жител на ж.к. "Дружба": "Нямаме нищо против паркингите и благоустрояването, но това не може да става в никакъв случай за сметка на децата."

От бъдещата промяна сериозно е притеснен и Цветан Иванов, който обърна към кмета на район Искър Ивайло Цеков с молба.

Цветан Иванов, жител на ж.к "Дружба": "Да не закриват детските площадки. Те са за децата. От едно време са направени. Тук сме отраснали и аз съм играл на тази площадка. И децата ми искат да играят."

По думите на районния кмет Ивайло Цеков тези площадки не съществуват в досега действащия подробен устройствен план, който е от 1989 г. Допълва, че в него няма определени места за детски площадки и наличието на съоръжения не означава, че това е зона за деца. Подчертава, че голяма част от площадките в комплекса се намират в т.нар. терени за озеленяване. А паркингите се правят заради жители, които са ги поискали миналата година по време на обществените обсъждания. По план ще бъдат разкрити около 1000 безплатни паркоместа. И въпреки това.

Ивайло Цеков, кмет на район "Искър": "Ако има такова нежелание там да бъде предвиждано в плановете, защото едно е да бъде предвидено, друго е пък да бъде реализирано, аз съм абсолютно готов да инициираме една промяна и просто този паркинг там да бъде заличен и да не бъде предвиждан за паркинг."

За целта гражданите, които не искат площадката да се превърне в паркинг, трябва да внесат подписка в районната администрация. Кметът обясни, че освен новите паркоместа ще бъдат реновирани и изградени нови детски площадки. Добави още, че в зависимост от бюджета, районната администрация успява да обнови и построи между 3 и 4 площадки годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доайените на социалния диалог: Отсъстват организационни мерки в Бюджет 2018
Доайените на социалния диалог: Отсъстват организационни мерки в Бюджет 2018
В италианския град Падуа започна голям търговски панаир на стари коли
В италианския град Падуа започна голям търговски панаир на стари коли