НОВИНИ

Новият председател на ЕК ще живее в кабинета си

Пристигащият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен планира да живее в малък апартамент, прикрепен към офиса й в Брюксел, а не да наема отделен апартамент, съобщиха служители на офиса й за АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:24, 03.10.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света
новият председател кабинета

Председателят на Европейската комисия няма официално местопребиваване - факт, който дразнеше предшественика на Фон дер Лайен, Жан-Клод Юнкер. Той се оплака пред германски вестник, че е принуден да живее в хотелски апартамент на цена 3 250 евро на месец.

Вместо това Фон дер Лейен ще има стая с площ от 25 квадратни метра до офиса си на 13-ия етаж в сградата на комисията, „Берлемон“, преустроена, за да може да спи там през седмицата. Тя следва подобна практика на германския министър на отбраната, оставайки в офиса си в Берлин и връщайки се в семейния си дом близо до Хановер през почивните дни.

Официален представител, близък до Фон дер Лайен, заяви, че пребиваването във високо охраняваната „Берлемон“ ще спести разходите за охрана на отделен апартамент. Това също би означавало, че тя няма да може да бъде улавяна в прословутия трафик на Брюксел в пиковите часове и няма да рискува да закъснее за работа.

"Можем да потвърдим, че Фон дер Лайен би искала да използва пригодено лично отделение, за да остава през нощта по време на престоя й в Брюксел", заяви официален служител, потвърждавайки статия в немския вестник „Ди Велт“. Нейната "главна резиденция винаги е била и остава Хановер" в Германия, заяви официалният представител.

Наред с месечната си заплата от 28 000 евро като председател на комисията, Фон дер Лайен получава и надбавка за настаняване в размер на 1 885 евро. Засега не е ясно дали тя ще продължи да има право на нея, докато живее в офиса си.

Фон дер Лайен започва работата си начело на Европейската комисия през ноември. Един от основните й приоритети е придвижването на Европа към въглеродно-неутрално бъдеще.

По-рано тази година Юнкер се оплака от липсата на официално местопребиваване в интервю за германския вестник „Билд“, като заяви, че не може да отвърне на поканите на световните лидери с подобна и не може да говори с тях „седнал на леглото“ в хотелската си стая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители протестираха пред сградата на Фондация Анимус
Родители протестираха пред сградата на Фондация "Анимус"
Удължават срока на комисията по случая с теч на данни от НАП
Удължават срока на комисията по случая с теч на данни от НАП