Новият украински президент разпусна парламента в деня, в който положи клетва. Володимир Зеленски обяви за свой приоритет спирането на огъня в Донбас и постави условия за диалог с Москва. Комикът спечели изборите през април с над 70 на сто от гласовете, като измести от властта досегашния президент Порошенко.

"Цял живот съм се опитвал да накарам украинците да се смеят. През следващите пет години ще направя всичко, така че украинците да не плачат." С това обещание Володимир Зеленски зае президентския пост. Актьорът, играл ролята на президент в телевизионен сериал, вече е полагал клетва на екрана. Но след шеметната му победа миналия месец, от него се очакваше ясна политическа програма. Той показа решителност още от първия ден.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Разпускам Върховната Рада! Слава на Украйна!"

Така Зеленски обяви предсрочни избори, без да изчака насрочените за октомври. Той заяви готовност за диалог с Москва, като дори произнесе част от обръщението си на руски език, но постави условие за връщане на украинските пленници.

Володимир Зеленски: Следващото ни предизвикателство е връщането на изгубените територии. Макар че изразът е неподходящ, тъй като не можем да изгубим онова, което е наше по право. Крим и Донбас са украинска земя и ние загубихме не само територии, а най-важното - хората.
© БГНЕС

В конфликта загинаха 13 000 души.

Руският президент не поздрави Зеленски за клетвата. Вместо това Путин обяви, че ще изчака първите му успехи в нормализирането на отношенията. Освен контакта с Кремъл, изпитание за новия лидер ще са и финансите на страната, заедно с необходимостта от затягане на коланите за хората, които го избраха. Утре в Киев пристига мисия на МВФ, преди очакваното отпускане на нов транш от 1,3 милиарда долара. Но преди всичко това - новият президент пожела: "Трябва да сме като исландците във футбола, израелците в защитата на земята си и японците в технологиите."