НОВИНИ

Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност

Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност в зала Тържествена на Съдебната палата. Така официално започна да тече 5-годишният им мандат. За първи път съставът на този Съвет е избран пряко, на принципа "един магистрат-един глас", а парламентарната - с 2/3 мнозинство. Характерно е, че в новия състав има много върховни магистрати, около половината от тях са от софийските съдилища. На официалната церемония министърът на правосъдието Цецка Цачева благодари на стария съвет, но и отправи критики, че споровете, често с лични нападки, са оставили "горчив привкус на нещо незряло". На новите членове Цачева пожела да върнат доверието и всички магистрати да се чувстват представени в новия Съвет. Президентът изпрати писмено поздравление. В него държавният глава пожела членовете да бъдат активни участници в отстояването на независимостта на съдебната власт.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
12:21, 03.10.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
Севдалин Мавров, член на ВСС- Започваме нещо, което, Дай боже, да е по-успешно. Дай боже, да има повече разбирателства. Дай боже, и вие да помагате. Без вас, ние няма как да обясним каква е нашата работа не само като ВСС, но и като съдии.
Цветинка Пашкунова, член на ВСС - Много ми се иска да работим при един цивилизован диалог, много ми се иска да надскочим и да преодолеем личните конфликти, личната омраза и да работим по-градивно и професионално. Струва ми се, само тогава ще има резултат работата на новия съвет.
Боян Магдалинчев , член на ВСС - Надеждата за новия съвет е да работи спокойно, да няма конфронтация, защото нито интересите на гражданите, нито интересите на съдебната система налагат едно напрежение излишно и ненужно, според мен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките медии стачкуват
Гръцките медии стачкуват
Дърва за огрев в Благоевград няма
Дърва за огрев в Благоевград няма