НОВИНИ

​Новият закон за хората с увреждания предизвика недоволство

Новият закон за хората с увреждания предизвика недоволство. Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха работната група, която готви промените. Според тях голяма част текстовете са преписани от сегашния закон. Омбудсманът Мая Манолова твърди, че с новия закон нищо за хората с увреждания няма да се промени. Работната група ще продължи работа до края на месеца с участието на експерти на омбудсмана, но без майките.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:09, 16.07.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Две седмици преди крайния срок за подготовка на проектозакона за хората с увреждания протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха работната група, която готви промените.

Вера Иванова: Започваме с протести - първият е на 30. Ще има маратон бягство от отговорност от НС до МТСП и МС. С това ще изпратим на заслужена почивка и нашите народни представители, тъй като те си я заслужават. И започваме с брутални протестни действия.
Каквот имате предвид брутални?
Ами - ще видите.

Според омбудсмана Мая Манолова от законопроекта не ставало ясно как ще се извършва индивидуална оценка за потребностите на хората с увреждания. Не се знаело и как ще се разпределя финансовата подкрепа. Правилата за осигуряване на помощни средства също не се променяли.

Мая Манолова - национален омбудсман: На практика абсолютно нищо не се променя и аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа. Отговорността за качеството на този продукт, за честността, за реформата е на социалното министерство.

Социалният министър, обясни, че законопроектът още не е готов и работните текстове не трябва да бъдат база за генерални заключения и обвинения.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това, което аз ще търся, е подкрепа в кабинета - да бъдат разписани конкретно в проектозакона примерно параметрите на финансова подкрепа. Да бъдат разписани работещи текстове за индивидуална оценка на потребностите. Това са ключовите неща, които трябва този законопроект да предложи.

Министърът изрази съжаление, че протестиращите майки на деца с увреждания са напуснали работната група.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реализацията на нов археологически парк в столицата ще започне следващата година
Реализацията на нов археологически парк в столицата ще започне следващата година
Първо заседание на оперативния щаб за кризата с чумата по животните
Първо заседание на оперативния щаб за кризата с чумата по животните