НОВИНИ

Новият закон за личната помощ ще бъде приет най-рано от следващата година

Личната помощ за хората с увреждания ще бъде нормативно регламентирана най-рано от началото на следващата година. Това обяви социалният министър Бисер Петков след поредните разговори с протестиращите майки. Причината по думите му е, че с новите поправки се предвиждат и допълнителни плащания, които не могат да бъдат направени от сегашния бюджет.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Илина Бисерова
18:18, 27.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Като доста амбициозни определи исканията на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков. По думите му минималната сума, която е заложена в бъдещия проектозакон за личната помощ, предлаган от омбудсмана и майките, е 1,1% часова ставка от минималната работна заплата.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Нашето желание като министерство, нашето виждане е, че този въпрос не трябва да се решава на парче, защото решенията на парче не са най-доброто решение, а трябва да се открие решение в рамките на един системен подход, чиято цел е подобряване на положението на хората с увреждане.

Според министъра отделяните досега 160 млн. лева за децата с увреждане, не само не решават проблемите, но и ги задълбочават. Потвърждават го и самите хора с увреждания, които присъстваха на поредното обществено обсъждане на бъдещия законопроект за личната помощ по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

;

Самите те определиха дори и бъдещите поправки като обричащи на семеен затвор хората с увреждания.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Ставката е малка, човек с увреждания няма да си намери асистент, разберете го. не трябва да се полага основата на семейната зависимост в България за хора с увреждания, има хиляди хора с увреждания, които са жестоко забити в семейството и нямат възможност да излезнат оттам. Не може да сложите ограничения от 220 часа, аз имам нужда от 20 часа на ден, има хиляди хора, такива, които имат нужда.
;

Според изчисленията на омбудсмана Мая Манолова, законът за личната помощ ще засегне 77 000 души, и ще струва на бюджета 105 млн.лв. допълнително.

Мая Манолова, омбудсман: Трябва и е честно в самото начало да кажем, че този проект на закон, дай Боже да стане закон, няма да реши всички проблеми на хората с увреждания.

Остават открити въпроси за образованието, заетостта и достъпната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София е домакин на първото по рода си балканско дигитално състезание
София е домакин на първото по рода си балканско дигитално състезание
Премиерът Борисов подава оставка, ако се докаже, че притежава остров
Премиерът Борисов подава оставка, ако се докаже, че притежава остров