Пълна демонополизация на Здравната каса, която ще се конкурира с частни фондове за здравната ни вноска. Това предвижда новият здравен модел, който беше представен днес за обсъждане на кръгла маса в НДК от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Вижте повече подробности от Мая Димитрова.

По-качествена здравна грижа за същите пари - новият здравен модел не предвижда увеличение на задължителната вноска от 8%. Запазва се и солидарният принцип.

Министър Ананиев очерта общата рамка на предстоящата здравна реформа, в която е важно да има финансова устойчивост и контрол.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Модел, който дава право за избор на пациента - кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най добри условия на територията на цялата страна.

Едно от предизвикателствата е какви здравни услуги ще получим срещу вноската от 8%. Това ще стане ясно до края на годината, заяви министърът. Според съсловните организации и застрахователите обаче може да се наложи свиване на основния пакет.

Иван Маджаров - Български лекарски съюз: Ако не може да повишим вноската, трябва да кажем, че не може да финансираме толкова широк и обемен пакет.
Мими Виткова - председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане: Според мен би било нагнетяване на очаквания и в работещите в системата и в пациентите, че нещата ще се случат за всички много добре.
Частни дружества ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел

Частни дружества ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел

Демонополизация на Здравната каса предвижда новият здравен модел. Идеята е частни дружества да се конкурират с публичия фонд за здравната ни вноска....

Това, което остане извън основния пакет, ще се покрива от доброволно допълнително здравно осигуряване или чрез плащания в брой. Те обаче ще бъдат регламентирани.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: За да знае българският гражданин, че извън основния пакет той е хубаво да се застрахова, ако не се застрахова, ще се наложи да плаща съответно кешови плащания.

Частните здравни фондове трябва да наберат поне половин милион души, за да заработят. Няма да се допуска те да подбират лицата по здравен статус. Предвижда се да има Гаранционен фонд в случай, че частен фонд изпадне в несъстоятелност. Фондовете ще са задължени да поддържат резерв за непредвидени обстоятелства.

Мими Виткова - председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане: Трябва отсега да е ясно, че от тези 8%, в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента.

Омбудсманът Мая Манолова изрази опасение, че публичен ресурс ще бъде насочен към формиране на печалба.

Мая Манолова - национален омбудсман: Няма как да се съглася и да приема за нормално просто да се увеличат разходите без това да даде нещо конкретно реално измеримо като по-добро качество и достъп на гражданите.

Дебатът за новата здравна система все още предстои.

В "Още от деня": Как ще се подобри лечението на българите с новия здравен модел

В "Още от деня": Как ще се подобри лечението на българите с новия здравен модел

Демонополизация на Здравната каса предвижда новият здравен модел, който днес беше представен публично от министър Кирил Ананиев. Идеята е частни друже...