НОВИНИ

Шесто гласуване за генерален секретар на ООН. Този път с цветни бюлетини

Съветът за сигурност на ООН ще проведе шестото поред гласуване в рамките на процедурата за избор на генерален секретар на Организацията на обединените нации.

bnt avatar logo
от БНТ
06:06, 05.10.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Две българки участват в надпреварата - заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която се ползва с официалната подкрепа на правителството, и генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова.

;

За първи път постоянните членове на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини. Това ще покаже дали има риск от вето за някой от кандидатите.

Кристалина Георгиева се включи в надпреварата последна - едва миналата седмица след като правителството реши да оттегли подкрепата си от Бокова и номинира Георгиева. Директорът на ЮНЕСКО обаче обяви, че няма да се откаже от надпреварата за високия пост.

В понеделник Кристалина Герогиева беше изслушана от общото събрание на ООН, след което руският представител в организацията - Виталий Чуркин обяви, че Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е жена и то от Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Брюксел срещу насилието в Сирия
Протести в Брюксел срещу насилието в Сирия
Планетата на щастието - Изложба за цветята и светлината
"Планетата на щастието" - Изложба за цветята и светлината