COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мащабно проучване: Няма полезен алкохол!

Митът, че чаша вино на ден е полезна, вече е разбит. Оказва се, че няма вид или количество алкохол, които да са полезни за консумация. Такива са изводите от мащабно проучване за влиянието на алкохола върху човешкото здраве.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:36, 24.08.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Специалистите признават: пиенето в скромни количества - по чаша на ден, примерно, би могло да предпази от сърдечни заболявания, но като цяло увеличава риска от рак и други болести или физически наранявания.

Проучването е правено в периода 1990 - 2016 година, в 195 държави. Анкетирани са хора на възраст от 15 до 95 години. Сравнявани са такива, които пият по чаша на ден и пълни въздържатели.

Проф. Линда Болд: Това вероятно е най-изчерпателното и мащабно проучване на здравните рискове, свързани с aлкохола. Включва стотици автори и държавите по света. Мисля, че то слага край на общи заблуди и стереотипи за влиянието на алкохола върху здравето.

Анлизът показва още, че годишно от болести пряко или косвено свързани с алкохола умират 2, 8 милиона по света. Като малко над 2% са жени, а около 7 на сто са мъже. Учените са подредили и най-консумиращите по пол. Най-често "Наздраве" казват дамите в Украйна и господата в Румъния!

Топ 24
Най-четени
Опашки пред пунктовете за сертифициране на газови уредби и пред гишетата на КАТ
Опашки пред пунктовете за сертифициране на газови уредби и пред гишетата на КАТ
„Златните момичета“ на художествената гимнастика в коментаторския екип на БНТ
„Златните момичета“ на художествената гимнастика в коментаторския екип на БНТ