НОВИНИ

Ново огнище на африканска чума в един от най-големите свинекомплекси в България

Нови огнища на африканска чума по свинете. Вирусът стигна до една от най-големите индустриални ферми в България - тази в русенското село Бръшлен. Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които трябва да бъдат евтаназирани. След свинекомплекса в Николово, това е вторият подобен случай в областта. Неконтролируемата популация на диви прасета, човешки грешки и неспазване на правилата от недобросъвестни стопани са най-вероятните причини за разпространението на заразата у нас. България продължава да е в третата от общо четири опасни зони, според класацията на Европейската комисия.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:14, 24.07.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Пред свинекомплекса в село Бръшлен има полиция и районът е ограничен за външни хора. Днес тук бяха струпани хора и техника, които влязоха, за да започне евтаназирането на животните.

В Русе беше свикана епизоотична комисия във връзка с обявеното бедствено положение и за мерките, които ще се предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете.

Село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Калимок-Бръшлен, който попада в "Натура 2000". Ако не се избере внимателно мястото за загробване на прасетата, това може да се окаже проблем. От Община Сливо поле казват, че са информирали своевременно институциите. за това.

Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле: Ние сме подали още преди 5-6 месеца запитване до РИОСВ, Басейнова дирекция, като сме посочили общински терени, които допускаме, че са удобни за загробването.

На епизоотичната комисия днес беше коментирано, че все още се разследва как заразата е влязла в свинекомплексите.

Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция: Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ: За да влезе вирусът в свинекомплекс, има пробив в биосигурността.
Проф. Георги Георгиев, директор на Център за оценка на риска по хранителната верига: Това, че има бариера и че има дезинфенкционна площадка или ограда, не е биосигурност, а много сложен механизъм и организация на производството, който може да намали до 99.9%, но не може да предотврати.
;

Най-важното е да се прекъсне движението на вируса - от дивата популация към домашните прасета, смятат специалистите. И да се редуцират отглежданите в селските дворове свине, които най-често се хранят с кухненски отпадъци.

В село Бръшлен хората не бяха много словоохотливи, защото повече от 150 души може да останат без работа.

Трифон Добрев: Съседните села - всичко е ангажирано. Единственото предприятие, което е тука.

Притеснени са и от местната кооперация, защото ще трябва да търсят пазар за стотици тонове пшеница и царевица, договорени за фураж на свинекомплекса.

Нели Тодорова - човешки ресурси в кооперацията в Бръшлен: Ние също търгуваме с тях и сме зависими. Че ние също нашата продукция трябва да си я дадем някъде - дали на тоз свинекомплекс, или на друг, където и да е.

В село Юделник, където също има свинекомплекс, засега няма данни да е проникнала заразата. Той попада в 10-километровата надзорна зона, където е забранено да се транспортират и да се търгува с животни.

От Агенцията за безопасност на храните апелират хората да бъдат по-отговорни. Защото човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще поскъпне ли свинското след заразата с Африканска чума?
Ще поскъпне ли свинското след заразата с Африканска чума?
ГЕРБ предлага временна комисия в НС за изтеклите данни от НАП
ГЕРБ предлага временна комисия в НС за изтеклите данни от НАП