НОВИНИ

Ново разследване срещу бизнесмена Миню Стайков

Ново разследване срещу алкохолния бос Миню Стайков. Агенти на ДАНС и прокурори влязоха в офис на Стайков в центъра на Карнобат. Акцията е в още четири града - София, Бургас, Сливен и Пловдив. От прокуратурата лаконично обясниха, че съвместно с ДАНС и МВР разследват злоупотреби с пари от европейски фондове.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:54, 02.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Рано тази сутрин агенти на ДАНС и прокурори влизат на няколко адреса в Карнобат и района. Основният е офис в центъра на града - той е на Миню Стайков и е известен с това, че тук се изкупуват земеделски земи.

Таня Савова, адвокат на дружество за изкупуване на земи и арендаторство: Те не купуват само земя. Ако са купували, то е може би за масивите, които правят. Мисля, че основната им дейност е, те са арендатори. Сключват договори, раздават ренти.
;

Само за четири часа са събрани няколко чувала с документи, към които спецпрокуратурата проявява интерес. Разследването е за измами с пари от европейските фондове и се води по две посоки. Първата е по програмата за Развитие на селските райони.

Според източници на „По света и у нас“ там се е злоупотребявало със средства по една от мерките,свързана с инвестиции в земеделски стопанства. Предположенията са, че са усвоявани пари за едно оборудване, а е закупувано друго. Запознати с разследването твърдят, че има данни една и съща земеделска техника да е отчитана като закупена два пъти. Втората линия на разследване е по националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор.

Подозренията са, че са отчитани дейности като популяризиране на продукцията в трети страни, които реално не са извършвани. Проверяват се инвестициите в техника за обработка на лозята, тъй като има съмнения, че и там едно и също оборудване е отчитано по два пъти. Голяма част от лозовите масиви на бизнесмена се намират между село Венец и Сливен. От областната служба земеделие в града бяха иззети няколко кашона с документи.

;

Миню Стайков биеше задържан миналата есен по друго разследване - за данъчни престъпления и нелегално производство на цигари. Тогава бяха открити доказателства за фиктивно ползване на над 7 милиона евро субсидии по програмата "Млад фермер". Разследващите намериха документи, че 9 младежи, чийто родители работят във фирми на Стайков са се регистрирали като земеделски производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба Българските азбуки е подредена в градината пред Народния театър
Изложба "Българските азбуки" е подредена в градината пред Народния театър
Продължават сблъсъците във Венецуела
Продължават сблъсъците във Венецуела