НОВИНИ

Ново вето на президента върху закона за собствеността

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените на Закона за държавната собственост. Той беше приет от 44-то Народно събрание на 10 октомври 2018 г. В мотивите си държавният глава посочва, че е недопустимо правната уредба да се превръща от средство за защита - в законодателни решения, увреждащи обществения интерес.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:30, 17.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Държавният глава посочва в мотивите си за ветото, че приетият Закон за държавната собственост създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък. От БСП коментираха, че ще подкрепят мотивите на президента.

Румен Гечев: депутат от ПГ "БСП за България": В забранителния списък са останали малко фирми и е изключителна наглост управляващите да се опитват с промени в закона да разрешат така наречените апортни вноски, след което да бъдат приватизирани или на безценица, или почти безплатно дружествата от забранителния списък.

Коментар по темата направи и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Само разбрах, че е наложил вето. Разбира се, сега ще влезем в процедура за запознаване с мотивите и вече правната комисия да направи своето заседание и след това ще има гласуване в пленарна зала. Ако се съберат над 121 гласа, това означава, че ветото е преодоляно.
;

В друг коментар за ветото депутатът от "Обединени патриоти", от квотата на ВМРО, Александър Сабанов определи като нелогични хипотезите, изказани от президента.

Александър Сабанов, депутат от ПГ "Обединени патриоти", ВМРО: Става въпрос държавата да апортира в държавата, а не държавата да дава на частници и това не прави забранителния списък излишен.

Преди Законът за държавната собственост да бъде подложен на повторно гласуване, предстои депутатите да обсъдят мотивите на президента в парламентарните комисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешни мерки за улесняване на донорството след среща с премиера Борисов
Спешни мерки за улесняване на донорството след среща с премиера Борисов
Уникални икони са изложени в най-старата църква в Средните Родопи
Уникални икони са изложени в най-старата църква в Средните Родопи