НОВИНИ

"Новото испанско кино" представя 7 филма във Варна

Седем испански филма, създадени през последните няколко години, предлага панорамата на "Новото испанско кино" във Фестивалния и конгресен център във Варна. Всички ленти са отличени с награди от престижни европейски фестивали. Панорамата се организира за първи път и е със съдействието на Институт "Сервантес". Прожекциите започнаха вчера и са до следващия четвъртък.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 11.03.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Организирането на панорамата на "Новото испанско кино" във Варна става случайно. И то с помощта на предаване на Българската национална телевизия.

Елица Матеева, Фестивален и конгресен център - Варна: След като гледах едно предаване тази година, в началото на календарната година "Денят започва с култура", за една панорама на "Институт Сервантес", свързана с киното и екранизация на испански романи, си казах, че непременно трябва да направим нещо подобно във Варна и си зададох въпроса защо не сме го правили.

Така панорамата на "Новото испанско кино" е вече факт. Седем от най-новите ленти вече се прожектират в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център. Това са комедиите "Братовчеди", "С пистолет във всяка ръка" и "В търсене на Еймиш", драмите "Рана", "Стокхолм" и "Те всички са мъртви", както и испанското предложения за "Оскар" за чуждоезичен филм през 2014 година "15 години и един ден". Всички филми са създадени през последните шест години.

Елица Матеева, Фестивален и конгресен център - Варна: Хубавото беше, че аз селектирах така заглавията - те да имат международен отзвук, награди „Гоя", награди „Ферос", награди на критическото испанско дружество, награди на испанските актьори и от съответни международни фестивали като Чикаго, Богота, Малага. Т.е. филмите са пообиколили доста, имат много награди.

Актьорите, които зрителите ще имат възможност да гледат, са добре познати на българската публика. Сред тях са Раум Аревало, Ема Суарес, Мануела Велес, Мариян Алврес.

Елица Матеева, Фестивален и конгресен център - Варна: 80 % от тези актьори са играли в киното на Алмодовар, хубавото е, че в единия филм един от актьорите играе една от централните роли в сериала „Посолството", който също в момента върви по Националната телевизия по БНТ1.

Подбраните заглавия засягат теми, близки до съвременния човек.

Елица Матеева, Фестивален и конгресен център - Варна: Испанския натюрел е много спонтанен. Той е натюрел на високото и ниското, на страстите във всичките полюсни зони. Така че това е едно спонтанно и светло кино.

Организаторите на първата панорама на „Новото испанско кино" ще се опитат да запалят по европейското кино и младите. Всеки ден се прожектира по един филм от 18,15 минути. Входът за всички прожекции е свободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да влезем във форма за пролетта?
Как да влезем във форма за пролетта?
Исландия иска да е първата страна в света с еднакви заплати
Исландия иска да е първата страна в света с еднакви заплати