НОВИНИ

Новото правителство на турския президент Ердоган положи клетва

В Турция положи клетва новото правителство, назначено от президента Реджеп Тайип Ердоган. След като държавният глава пое изпълнителната власт, постът министър-председател отпадна и той ще ръководи лично кабинета, чийто състав обяви късно снощи. За първи път Турция има вицепрезидент - Фуат Октай, досегашен съветник в канцеларията на премиера.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:22, 10.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

"Президентът е държавен глава. Изпълнителната власт принадлежи на президента" се казва в указ, издаден от Реджеп Тайип Ердоган, след полагането на клетва. Министерствата в Турция са намалени от 23 на 16.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Вярвам, че с новата структура на нашите министерства те ще могат да предприемат по-ефикасни и бързи действия.

Четирима от досегашните министри остават в кабинета. Зетът на Ердоган, който беше енергиен министър, поема най-важния ресор.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Министър на финансите и хазната - Берат Албайрак.
;

Постовете си запазват трима ключови министри - на вътрешните работи, на правосъдието и на външните работи. Днес първият дипломат Мевлют Чавушоглу каза, че министерството по европейските въпроси се слива с външното и Анкара цели напредък в процеса на присъединяване към ЕС.

Началникът на генералния щаб на армията Хулуси Акар вече е министър на отбраната. Отпадат трима дългогодишни знакови министри, сред които финансовият Мехмет Шимшек. Президентът вече ще назначава управителя на Централната банка, който досега се назначаваше от Министерския съвет.

Новата президентска система е най-сериозната промяна в държавното управление след създаването на Турската република през 1923 г., отбелязват наблюдателите. Турската лира, която от началото на годината изгуби една пета от стойността си, се обезцени с още над 3% спрямо долара минути след обявяването на новия кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зов за обединение в британския кабинет
Зов за обединение в британския кабинет
Бойко Ноев: НАТО не може да рухне от един скандал зад масата между Тръмп и ЕС
Бойко Ноев: НАТО не може да рухне от един скандал зад масата между Тръмп и ЕС