НОВИНИ

НПО се обявиха против готвените промени в Закона за туризма

Неправителствени организации се обявиха против готвените промени в Закона за туризма. Според тях някои от новите текстове са неясни и спорни. Става дума за частта, в която се казва, че посещенията при роднини вече ще се разглеждат като туристически екскурзии. От Министерството на туризма обаче уточниха, че ако гостувате на ваши близки и домът им не е регистриран като хотел, посещението ви няма да изисква финансови ангажименти като данъци, такси или нужда да се регистрирате като турист.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:15, 29.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В предложените промени в Закона за туризма като турист се определя и човек, който гостува при свои роднини с преспиване.

Димитър Канариев, Национална асоциация "Българско Черноморие": Това би превърнало всеки един българин, отивайки на гости за повече от 24 часа с пренощуване в турист. За което законът изисква съответно регистрация като туристически оператор, настаняване, събиране на курортни такси, затова ние искаме Министерството на туризма да изтегли този текст.

Асоциацията "Българско Черноморие" и сдружението за защита на собствениците на имоти смятат, че новият текст в проектозакона ще тълкува и обикновените хора като занимаващи се с туристически услуги.

Здравко Младенов, Национално сдружение за защита собствениците на имоти: Човек не се занимава с туризъм, но бива третиран като лице, занимаващо се с туризъм и всички последствия.

От Министерството на туризма са категорични, че предлаганите промени не се тълкуват правилно. Те изпратиха официална позиция, в която се казва, че посещението при роднини, близки и приятели не е туристическа дейност.

Тоест ако нощувате в дома на родителите си в провинцията и този дом не е регистриран като хотел, вашето посещение не изисква никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрирате като турист.

От сдружението за защита на собствениците на имоти смятат, че сивата икономика трябва да се бори със засилен контрол, а не с недомислени промени в законите.

Здравко Младенов, Национално сдружение за защита собствениците на имоти: Общината има механизми, с които да отличава и намира сивата икономика, ако иска.

Представителите на неправителствените организации ще депозират предложенията си в туристическото министерство и ще поискат среща, за да може да бъдат изчистени всички неясноти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите на майките на деца с увреждания
Продължават протестите на майките на деца с увреждания
Съдът оправда Даниел Митов, 4 години затвор за заместник му
Съдът оправда Даниел Митов, 4 години затвор за заместник му