НОВИНИ

НС даде мандат на енергийния министър да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова вече има право да търси инвеститори за АЕЦ "Белене". Това решиха депутатите със 175 гласа "за" и 14 "против".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:15, 07.06.2018 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Решението беше подкрепено от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и Воля. Единствената партия, която гласува против, беше ДПС с аргумент, че времето за построяване на втората ядрена централа е отминало и възможността вече е пропусната.

Според новото решение до 31 октомври министър Петкова трябва да разработи нова процедура за избор на инвеститор. Според нея интерес към централата освен Русия, Китай и Франция, е проявил и четвърти инвеститор.

Ако бъде избран нов, АЕЦ "Белене" би трябвало да заработи до осем години, прогнозира Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: След това решение, ръцете на правителството са развързани, дава се препоръка правителството да отмени свое решение от 2012 г., нещо върху което ние сега трябва да поработим, след което започва процедура за избор на стратегически инвеститор. НЕК трябва да направи оценка на активите, които притежаваме във връзка с този проект и да вървим напред. Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден, надявам се да се появят и нови инвеститори.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова обсъди в Кюстендил проблемите на черешопроизводителите
Мая Манолова обсъди в Кюстендил проблемите на черешопроизводителите
Миньорите от Въгледобив „Бобов дол са готови да протестират
Миньорите от Въгледобив „Бобов дол" са готови да протестират