НОВИНИ

НС изслуша премиера Борисов за Търговския регистър, кризата вече е преодоляна

Кризата с Търговския регистър е преодоляна и до края на седмицата той ще заработи изцяло, каза премиерът Бойко Борисов. БСП поиска изслушването му в парламента за сигурността на информационните системи в страната и неработещия регистър. Борисов коментира, че сривът на регистъра е обица на ухото и всички са си извели поуки занапред.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:04, 21.08.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Премиерът обяви, че вече е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли тази година. В ход е възстановяването на данните и за август. По думите на Борисов за отстраняването на проблема работят най-добрите специалисти в Европа и света.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Каквото и да направите, хората не вярват, че зад срива на Търговския регистър не стои намерение да има заличени данни, изтрити задължения и фирми - не ви вярват! Това е голямото предизвикателство. И за това имат вина ГЕРБ и това правителство, но ГЕРБ най-много.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Дали фирмата "Лирекс" изпълнява стриктно договора, който има със съответните институции в България? Защото това е поредният проблем, който възниква, както проблемите, които са свързани с МВР в годините, когато беше налжоена тази фирма - от периода 2007г., от тогавашният началник на кабинета на Румен Петков - Александър Петров. Александър Петров е висш функционер на Българската социалистическа партия.
Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Искам да помоля депутатите от ГЕРБ да не я вдигаме тая тема повече, защото в последните няколко дни... а и това, което ни предстои в следващите 2-3 дена, ние очакваме от "Лирекс" и от нейните експерти и IT специалисти, които са там и действително работиха денонощно и работят денонощно... Ако си вдигнат шапката, образно казано, направо ще ни сринат.
;

От думите на премиера стана ясно, че няма основание да се иска оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради проблемите с Търговския регистър.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Те непрекъснато искат оставка. Тези,които купуваха гласове и имат повдигнати обвинения и искат оставки. Тези,които направиха кризата 96-та година банковата, направиха пенсиите 3 долара или сринаха КТБ.

Борисов каза още, че е важно държавата сама да изгради защитите си, за да не влиза в ръцете на каквато и да е фирма. По думите му занапред приоритет ще бъде да се поддържат най-високи стандарти за мрежовата и информационна сигурност у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 12 септември трябва да стане ясен размерът на обезщетенията от Олимпик
На 12 септември трябва да стане ясен размерът на обезщетенията от "Олимпик"
Журналисти защитиха уволнения от МС Любомир Методиев с подписка пред премиера
Журналисти защитиха уволнения от МС Любомир Методиев с подписка пред премиера