НОВИНИ

НС отхвърли президентското вето

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Четири от петте парламентарни групи гласуваха отново "за" закона. В подкрепа на ветото на Румен Радев и срещу антикорупционния закон се обявиха само от "БСП за България". Очаквано дебатите бяха разгорещени и остри.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:22, 12.01.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Кой да назначава председателя на новата антикорупционна комисия - този спор се разгоря и днес в пленарната зала. От БСП обявиха, че са против шефът ѝ да бъде избиран от парламента. Смятат, че законът няма да сработи.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Има в Конституцията и правото един железен принцип от римско време, та до ден днешен, казва се разделение на властите и взаимен контрол. Няма такова нещо в света - властта, която управлява, тоест при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролират. Ето затова казваме, че няма да сработи.

От БСП са на мнение, че законодателството дори ще бъде върнато назад с отхвърлянето на ветото. С аргументите им обаче не се съгласиха от ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и ДПС.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: ПГ на ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента не заради тази практика, която вече се създаде - президентът и БСП да играете в един отбор. Ние играем в отбора на България и ние ще работим винаги, водени само от националния интерес и ефективната борба срещу организираната престъпност и корупцията.
Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти": Понеже тук разсъждаваме и какво е корупция, сега аз например следобед имам намерение да подаря на Жан-Клод Юнкер една бутилка хубава българска ракия, и това ще бъде ли корупция, г-жо председател? Така че да не пресоляваме темата с корупцията, нека приемем закона и да вървим напред.
Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Според нас се получи закон, който може да работи. Нека водим този дебат не сега, а след една година и да видим какви резултати ще даде този закон.
Веселин Марешки - зам.-председател на НС, Воля: Ние ще гласуваме за антикорупционния закон, с надежда като всеки един обикновен български гражданин, че най-накрая ще има справедливост.

Президентското вето беше преодоляно със 146 гласа "за", 76 бяха "против".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите в МВР спират протестите
Синдикатите в МВР спират протестите
Краеведи и историци представят в книга малко известни факти за Варна
Краеведи и историци представят в книга малко известни факти за Варна