НОВИНИ

НС отхвърли ветото на президента по промените в Закона за военното разузнаване

Парламентът отхвърли ветото на президента по промените в Закона за военното разузнаване, които дават възможност на чело на Служба военна информация да застане и цивилен.Вижте повече в прякото включване в обедните новини на Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:36, 05.09.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Крум Зарков - БСП за България: В случая зад невинното понятие цивилен служител се крие понятието ,,политическо лице". Въпросът, пред който президентът ни изправя повторно, не е гражданин или военен, а е безпартиен или политик.
Христо Гаджев - ГЕРБ: Дали ще е цивилен, дали ще е военен, ръководителят на служба Военна информация се назначава от президента по предложение на министъра на отбраната. Нали не очаквате сериозни хора като министъра на отбраната, като министър-председателя, който съгласува и президента, който назначава, да предложат човек, който не разбира какво да работи.
Волен Сидеров - Атака: Сега обаче при управлението на министъра на отбраната на Каракачанов военното разузнаване е пред фалит, пред срив. Същият този министър, който разпродава вкусни и апетитни парчета по Черноморието от българската земя, не знам на кого.
Милен Михов - Обединени патриоти: Това е 100 поред вето. Не на президента Радев, а откакто действа тази Конституция. На президента Радев това е 19 поред. Очевидно той ще бъде рекордьор по използването на това Конституционно право.
;

134 депутати гласуваха срещу ветото на президента, 57 го подкрепиха, а 6-ма гласуваха въздържали се.

От левицата се обявиха против промените в закона и посочиха, че начело на Служба военна информация трябва да застане човeк, който има необходимия професионален опит в тази област. Също така отбелязаха, че ако начело на службата е военнослужещ той има забрана да членува в политически партии, а ако застане цивилен, то той може да е политически обвързан. Според тях промяната се прави за конкретен човек.

От ГЕРБ пък посочиха, че назначението минава и през одобрението на президента. Лидерът на Атака Волен Сидеров критикува военния министър:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианското правителство полага клетва
Италианското правителство полага клетва
Търсят вариант за временни жилища за хората от горялата сграда в Бухово
Търсят вариант за временни жилища за хората от горялата сграда в Бухово