Със 143 гласа „за“ депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и повторно гласуваха промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Всички партии, освен БСП, гласуваха за отхвърляне на ветото. Така глобите за диво къмпингуване остават.

Държавният глава върна за ново разглеждана два от текстовете, които засягат режима на „диво къмпингуване“. Според Радев с тях законът става много по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Президентът подчертава още, че ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се практикува, все още не са определени. Освен рестриктивни правила, с промените се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

С препотвърдените от парламента текстове се забраняват още преминаването, паркирането и престоя на автомобили върху подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство.

Свободното къмпиране продължава да бъде забранено в 2-километровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да бъдат обособени специални зони, където да се практикува. Това обаче няма да стане през този сезон.

За нарушителите се предвиждат солени глоби.

Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

В мотивите си Румен Радев пише, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, но режимът за „диво къмпингуване" става значително по-рест...