НОВИНИ

НС прие антикорупционния проект на ГЕРБ на първо четене

Председателят на новия антикорупционен орган да се избира от парламента. Това предвижда законопроектът на управляващите, който депутатите приеха днес на първо четене. Той получи подкрепата на 133-ма народни представители от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС. Против гласуваха от БСП и партия Воля. """ Мнозинството отхвърли законопроекта на левицата. Още по темата - от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:12, 25.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Управляващите правят трети опит за приемане на антикорупционен закон, след 2 неуспешни проекта на Меглена Кунева в предишния парламент. Двете най-големи партии защитиха коренно различните си идеи. ГЕРБ настояват шефът на бъдещия антикорупционен орган да се избира от депутатите, а БСП - от президента.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Парламентът е този, който би трябвало да назначава този орган. Това беше мнението и становището в 43-я парламент, когато и БСП също подкрепиха законопроекта.
Корнелия Нинова - председател на БСП: Предлагате ние, народните представители, да излъчим хората, които ще ни проверяват. Тоест да зависят от нас. Не ви ли изглежда много странно, колеги?

Вашият законопроект не е борба с корупцията, а прикриване на корупцията.

От ляво заявиха, че новият орган трябва да е максимално отдалечен от властта. И припомниха скандала с тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в което фигурираха инициали и инструкции за действие по различни казуси.

Филип Попов - секретар на ПГ "БСП за България": Предвид мащабите на планувания нов орган, тефтерчето ще порасне тихо и полека за няколко дена, до мащабите на "Под игото".

От ГЕРБ смятат, че антикорупционният орган ще е независим.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Независимостта на комисията е осигурена, като в същото време са налице гаранции за прозрачност, отчетност, публичност на нейната дейност.

Обект на спор бяха и функциите на новия орган. Според ГЕРБ те трябва да бъдат административни, а според БСП - и разследващи. Обединените патриоти и ДПС подкрепиха проекта на ГЕРБ, но ще предложат промени преди второто четене.

Явор Нотев - зам.-председател на НС, ОП: Така или иначе, моментът да се заяви воля за борба с корупцията, е настъпил.
Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Това е добра крачка към връщане на нормалността. Обаче от вас се очаква да направите по-голямата, за да върнете България към европейския път - просто изхвърлете националистите от властта.

От "Воля" определиха и двата проекта като безсмислени.

Веселин Марешки - зам.-председател на НС, "Воля": Няма да подкрепим създаването на поредния ялов, безплоден орган, без значение от кого е назначен шефът му.

Управляващите очакват антикорупционното законодателство да е факт до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява дали смъртта на родилка е лекарска грешка
Прокуратурата проверява дали смъртта на родилка е лекарска грешка
Стефано Мансервизи: Крайно време е България да бъде приета в Шенген
Стефано Мансервизи: Крайно време е България да бъде приета в Шенген