Окончателно няма да има машинно гласуване на местните избори. Депутатите приеха промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинен вот да се провежда на парламентарни, президентски и европейски избори. Парламентът също така отхвърли ветото на президента, свързано с финансирането на партиите. Те ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Само хартиени бюлетини за местния вот. И само машинно гласуване на следващите парламентарни, президентски и европейски избори в секциите с над 300 избиратели. В по-малките секции и с бюлетини. Това записаха депутатите с днешната поправка на кодекса. От ГЕРБ обаче ще търсят съгласие за нови промени след вота наесен.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Призовавам всички национално отговорни политически сили наистина да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс. И да търсим тези решения, които да гарантират прозрачен изборен процес.

От ляво отново настояха за машинно гласуване и на местния вот.

Драгомир Стойнев - БСП: Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори.

ДПС са за машинно гласуване на местни избори, но не за тези, заради проблемите на евровота.

Хамид Хамид - ДПС: Машинни избори след 2 месеца ще доведат до същата, а може би до по-голяма катастрофа.
Машинното гласуване отпада само за местни избори

Машинното гласуване отпада само за местни избори

Машинното гласуване ще отпадне само за местни избори. От ГЕРБ се отказаха от идеята то да не се прилага и за парламентарен вот. Промяната в Изборния к...

Спорове в пленарната зала избухнаха и около ветото на президента. Според БСП и ВМРО, даренията за партиите от бизнеса създават условия за корупция.

Филип Попов, депутат от ПГ на БСП: Една строителна фирма може да реши да дари на ГЕРБ един блок или цял комплекс и защото например е спечелила обществена поръчка за милиони евро. И на моралистите на г-н Борисов и вашата етична комисия ще остане само да раздадат ключовете от апартаментите и да направят график за ползването на асансьора.Пирамидата като че ли ще се обърне, ще има обръчи от партии около фирмите.
Искрен Веселинов, депутат от коалиция "Обединени патриоти": Тази система не може да работи, рано или късно трябва да я променим иначе тя ще гръмне като бомба и ще помете политическата система на база именно на нечистоплътни връзки между политическите партии и между бизнеса.

ГЕРБ пък репликираха, че президентът не е наложил вето върху субсидията от 1 лев, която за тях не е достатъчна.

Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Президентът казва, че един лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите. Партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.
НС отхвърли ветото за финансирането на партиите

НС отхвърли ветото за финансирането на партиите

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от закона за държавния бюджет, свързани с финансирането на партиите. Депутатите обсъждат окон...

От ляво атакуваха и ДПС, че подкрепят финансирането с дарения.

Антон Кутев, депутат от ПГ на БСП: Във вашите редици стои един човек на име Делян Пеевски и той финансира голяма част от партията вероятно.
Йордан Цонев - ДПС: Да ни обвинявате, че ние го правим, защото получаваме пари от г-н Пеевски, това първо е абсолютна неистина. Очевидно е, че ние се финансирахме от бюджета до този момент. И е очевидно, че 1 и 5 лева не ни устройват малките партии.

Ветото беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Воля и част от патриотите.