НОВИНИ

НС прие на второ четене промени в Закона за горивата

Парламентът прие на второ четене промени в оспорвания Закон за горивата. На практика обаче депутатите отложиха с до шест месеца влизането му в сила. За този срок министърът на икономиката ще трябва да изготви наредба. Според нормативния документ отпада банковата гаранция за бензиностанциите от 20 000 лева, както настояваха собственици на малки обекти. Запазват се ведомствените бензиностанции, на които може да се зарежда строителна и миннодобивна техника.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:09, 31.01.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Според Закона за горивата всички легални търговски обекти, които продават горива, ще се вписват безплатно в регистър. В момента около 4 000 са регистрираните.

Емил Димитров, депутат от Обединени патриоти: Всички търговци на горива в България - търговия на дребно, бензиностанции - без значение дали имаш една, две, сто, дали имаш една колонка, дали продаваш големи обеми или малки, дали си в центъра на София или където и да е, могат да се впишат без банкова гаранция. Има едни стотина, които имат проблеми, но тези проблеми не са финансови, не са административни, те са други.

От ДПС заявиха, че са за борбата със сивата икономика и разкритикуваха изпълнителната власт.

Елхан Кълков, депутат от ДПС: По отношение на това, че има голям брой бензиностанции в сивия сектор е по-скоро проблем на контролните органи в държавата и показва управленската немощ и липсата на воля на сегашното правителство да се справи с този проблем.
Валери Симеонов, депутат от Обединени патриоти: От къде на къде след като този закон е вкаран през народни представители в парламента, той не е закон на изпълнителната власт - на Министерския съвет - и от къде на къде ще правите такива изводи и констатации по отношение на изпълнителната власт след като самите вие при приемането на закона не сте възразили.

Предложението приемането на наредбата към закона да се отложи с до 6 месеца предизвика спор между депутатите. Валери Симеонов настоя министърът на икономиката да издаде наредбата в едномесечен срок след 28 юли. От БСП поискаха по-кратък период - два месеца, а от ГЕРБ предложиха обществено обсъждане за постигане на консенсус между участниците на пазара.

Драгомир Стойнев, депутат от БСП за България: Самото министерство заявява, че има пълната готовност да бъде приета наредбата, аз не разбирам защо трябва да правим такива дълги срокове. Да, в крайна сметка първо ние сме политици и е съвсем нормално вие да се притеснявате може би от политически натиск преди изборите. В крайна сметка ние като едни отговорни държавници не трябва да се притесняваме за политическите резултати, а да има наистина правила в пазарната ни икономика.
Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ: Чрез отлагане срокът за приемане за издаване на наредбата да се създаде такова време, че да може всички субекти в бранша да могат да приведат дейността си съобразно тези изисквания.
Рамадан Аталай, депутат от ДПС: Колеги, законът е в сила. Наредбата кога ще влезе в сила, кога няма да влезе - вече мачът е свирен.

В крайна сметка срокът за издаване на наредбата от министъра на икономиката остана - до 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализираният наказателен съд остави под домашен арест Стайко Стайков
Специализираният наказателен съд остави под домашен арест Стайко Стайков
Фирма-изпълнител: Имало е забавяне на ремонта на Ларгото по вина на възложителя
Фирма-изпълнител: Имало е забавяне на ремонта на Ларгото по вина на възложителя