НОВИНИ

НС прие Закона за банковата несъстоятелност на първо четене

Депутатите приеха на първо четене Закона за банковата несъстоятелност. В мотивите към Закона, с вносители Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, се посочва, че промените са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на действията на вносителите за осветляване на фактите при фалита на КТБ.

bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 17.01.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Целта е да се спре повторното разграбване на КТБ, като се възпрепятстват недобросъвестните действия на лица, придобиващи фиктивно вземания с произход КТБ. Забранява се на синдика да заличава обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност, освен при погасяване на задължението с реално плащане. Против закона се изказаха от БСП, но 30 депутати от тяхната парламентарна група гласуваха "въздържал се" по отношение на проекта за промени. ГЕРБ и ДПС го подкрепиха.


Румен Гечев, БСП за България: По никакъв начин не можем да приемем внушенията, че както почти винаги се опитват някои колеги да прехвърлят проблема от болната на здравата глава. Едва ли не БСП носи отговорност за това, че определено правителство 5 пъти увеличава активите на КТБ, задължава целия държавен сектор под строй да влагат парите в точно определена банка, близки роднини и приятели, да крадат заедно, да грабят банката и накрая някой трябва да плати сметката.
Спас Гърневски, ГЕРБ: Господин Гечев, точно на Вас не прилича да прави такива реплики от тази трибуна, размахвайки пръст. Вие - икономическият министър в правителството на Виденов - 94-96 година блокирахте не една, цялата банкова система от 17 банки и обрахте спестяванията на всички български граждани. И Вие да застанете на тази трибуна и да се държите като типично за Вашата партия с това нагло поведение - не можем да го приемем.
Йордан Цонев, ДПС: Внесеният законопроект е продължение на усилията ни казусът КТБ да приключи с най-малко загуби за икономиката, за бюджета и за хората.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията във Варна обяви 20 вакантни места
Полицията във Варна обяви 20 вакантни места
В Мексико откриха най-голямата подводна пещера в света
В Мексико откриха най-голямата подводна пещера в света