НОВИНИ

НС реши: Минималната пенсия става 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври

Единодушно, с 202 гласа "за", без против и "въздържал се" парламентът гласува на второ четене 200 лева минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 година.

bnt avatar logo
от БТА
11:29, 28.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Измененията предвиждат, че от 1 юли до 30 септември минималната пенсия ще е 180 лева. От 1 януари до 30 юни размерът й е 161,38 лева. Народното събрание отхвърли предложението на "БСП за България" от 1 юли минималният размер на пенсията да е 300 лева.

Наш приоритет са хората с ниски доходи, заяви Надя Жекова от "БСП за България" и посочи, че явно когато ГЕРБ и патриотите обещават 300 лева минимална пенсия, това означава 180 лева, максимум 200. Тя отбеляза, че границата на бедността е 314 лева. Колегата ѝ Георги Гьоков каза, че с предложението си БСП помага на управляващите да изпълнят предизборните си обещания.

Хасан Адемов от ДПС постави въпроса защо се изравнява размерът на пенсии на лица с различен осигурителен принос. Сигурни ли сте, че тези, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, имат доходи само от пенсии, попита още той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че предложението на БСП за минимална пенсия от 300 лева ще струва на бюджета 130 милиона лева месечно. Тя изчисли, че от юли до декември това означава над 700 милиона лева, а за следващата година - над милиард. Откъде ще дойдат тези средства, попита тя. Според нея трябва или да се увеличат данъци, или осигуровки, или трябва да бъде за сметка на други разходи от бюджета.

Веселин Марешки заяви, че парламентарната група на "Воля", независимо дали е в опозиция, или в управление, винаги ще подкрепя това, което са обещали, в случая - 300 лева пенсия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компютърният вирус продължава да атакува
Компютърният вирус продължава да атакува
Нивото на река Дунав спада, образуват се прагове
Нивото на река Дунав спада, образуват се прагове