НОВИНИ

Парламентът създаде анкетна комисия за НДК

С пълно единодушие от 184 гласа парламентът реши да създаде временна комисия, която да установи как се изразходват средствата, отпуснати на НДК за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Вчера, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска създаването на комисията, управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти реагираха отрицателно. След намеса на Бойко Борисов, обаче, ПГ на ГЕРБ е решила да подкрепи искането на левицата.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:09, 29.06.2017 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

След вчерашните разправии по скандала с ръководството на НДК и обрата в нагласите на управляващите, днес в НС дебатите около създаването на комисията бяха лишени от словесни сблъсъци. От левицата отново изложиха мотивите си за исканата анкетна комисия, припомняйки, че за подготовката на председателството ни, на НДК са отпуснати целево 45 млн. лв.

Жельо Бойчев, депутат от БСП за България: Пряко отговорният министър г-жа Лиляна Павлова, която до вчера беше и принципал на НДК твърди, че НДК се управлява лошо, липсва дисциплина и не се спазват срокове. Като контрапункт на това, Мирослав Боршош заявява "Отказвам да подписвам обществени поръчки под натиск, на ръба на закона.

Бойчев припомни и друга констатация на уволнения и впоследствие върнат на поста си шеф на НДК - Мирослав Боршош, а именно че провеждането на българското председателство е застрашено.

Жельо Бойчев: Какво остава на българската опозиция при тези твърдения на високопоставени длъжностни лица, освен да поискаме анкетна комисия. Големият въпрос, който стои пред тази комисия, е как и по какъв начин се харчат парите на българските данъкоплатци.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: За нас водещо е правилото за прозрачността и когато има теми, които са от широк обществен отзвук да бъдат дискутирани и да подкрепяме всяка една инициатива независимо от коя парламентарна група. А що се касае до мотивите и начина, по който бяха поднесени преди минути мога да заявя следното: всичко, което се предприе като действие от страна на изпълнителната власт, е да може действително да се навакса изоставането, и ако има процедури, за които има съмнение за незаконосъобразност да бъдат преведени в съответните законови норми.

Все пак Цветанов не пропусна да отбележи, че това е начинът, по който трябва да се реагира при искане за анкетна комисия, а не като реакцията на противопоставяне на БСП при създаването вчера на комисията за изтребителите.

За председател на анкетната комисия беше избрана Диана Йорданова от ГЕРБ. Предложението на БСП за формиране на комисията на паритетен принцип беше отхвърлено. Тя ще действа 1 месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ с ултиматум към пристигащите в страната самолетни компании
САЩ с ултиматум към пристигащите в страната самолетни компании
Мъжът, който ритна украинка в берлинското метро, се срещна с жертвата си в съда
Мъжът, който ритна украинка в берлинското метро, се срещна с жертвата си в съда