НОВИНИ

НСТС не постигна единство за наемането на работници от страни извън ЕС

Правителството, работодателите и синдикатите не постигнаха съгласие за Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и мобилност, който облекчава режима за получаване на "Синя карта". Тя, знаете, позволява наемането на работна ръка от страни, които не са членки на Европейския съюз. На днешния съвет за тристранно сътрудничество КТ "Подкрепа" отново се противопостави на идеята за по-лесно наемане на работници от трети страни.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:50, 24.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Полемика в Съвета за тристранно сътрудничество предизвика какъв е допустимият процент чуждестранни работници, които не биха застрашили правото на труд на българите. Доскоро таванът е бил 10 на сто, а сега нараства на 35 процента за малките и средните предприятия. От КТ "Подкрепа" дадоха пример.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": В последните седмици зачестиха заявките за внос на тайландски масажистки, това не е шега, това се обсъжда в Националния съвет за трудова миграция и трудова мобилност. Редно е да се знае колко тайландски масажистки са нужни на българската икономика.
Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика: Естествено, че половината от нещата, които бяха изразени, не отговарят на истината, става въпрос само за няколко бройки масажисти, но това е друг въпрос. Въпросът е да имате заглавие - ще имате заглавие.
;

Извън темите на днешния тристранен съвет председателят му - вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че очаква сериозна парламентарна подкрепа за частичната отмяна на забраната за пушене в заведенията.

Валери Симеонов - вицепремиер: Внесеният законопроект отговаря на очакванията на обществото и би въвел хармония и справедливост при спазването и прилагането на закона, а не лицемерие и двуличие, както е сега. Той е полезен не само за туристическия бранш, той е полезен и за непушачи като мен.

Валери Симеонов коментира, че още утре от Обединените патриоти могат да бъдат внесени няколко законопроекта за отмяна на тютюнопушенето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Групата на ГЕРБ в СОС с предложение да се плати глобата на гл. архитект на София
Групата на ГЕРБ в СОС с предложение да се плати глобата на гл. архитект на София
Свиленски: Призоваваме гражданите да изкажат своя глас срещу корупцията
Свиленски: Призоваваме гражданите да изкажат своя глас срещу корупцията