НОВИНИ

НСТС разгледа новия законопроект за социални услуги

Днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество беше ръководено от социалния министър Бисер Петков, вместо от вицепремиера в оставка Валери Симеонов, за когото се очакваше, че ще води за последно Съвета. Поради срещата на управляващата коалиция обаче това не стана. Иначе на заседанието беше разгледан Законопроекта за социални услуги. Той е третият от пакета социални закони, поискан от майките на деца с увреждания.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:23, 20.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Три основни цели си поставя новият Законопроект за социалните услуги, обясни министър Бисер Петков. На първо място - улеснен достъп до тях. Това ще става чрез национална карта, осигуряваща по-добро покритие на цялата територия на страната със социални услуги.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Втората основна цел на законопроекта е да гарантира качеството на социалните услуги и тяхната ефективност, разбирана като осигуряване на подкрепата, от която имат нужда ползващите социални услуги и, на трето място, да се осигури една по-голяма гъвкавост на използване на публичния ресурс за финансирането на социалните услуги.

От Стопанската камара обявиха, че се въздържат от подкрепа на проекта, на първо място, заради изключително широкото определение, според тях, на хората, които ще имат право да се възползват от тях.

Димитър Бранков - зам.-председател на БСК: Което създава риск за демотивация на големи социални групи за изключването им от пазара на труда, за изключването им от работната сила, от икономически лица.

От КНСБ подкрепиха проекта, като уточниха, че по него се работи от 2 години.

Ася Гонева - национален секретар на КНСБ: Той не е възникнал поради желанието или скандиранията на протестиращи, както беше коментирано от някои медии, а е една планомерна работа.

От КНСБ допълниха, че все пак има текстове от проекта, които трябва да се прецизират преди да бъдат внесени в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия за чистотата на българския език
Дискусия за чистотата на българския език
Франция също проверява шефа на Нисан, засега не са открити данъчни нарушения
Франция също проверява шефа на "Нисан", засега не са открити данъчни нарушения