НОВИНИ

НВИМ отбелязва своята стогодишнина с уникална изложба и Ден на отворените врати

С ден на отворените врати ,Военноисторическият музей ще отбележи утре своята стогодишнина. Уникална изложба вади от трезора на БНБ непоказвани досега експонати.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
18:01, 04.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Сред тях са ежедневният и парадният жезъл на цар Борис III и ордена на "Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий". Това е най-високото отличие на Царство България, носено единствено от монарха. Саби и ками на първия български княз Александър I, скъпи бижута, както и няколко от прословутите яйца на Фаберже също ще могат да бъдат видяни от посетителите. Експозицията показва и перодръжката и мастилницата, с която преди век ген. Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей. Вратите на музея ще бъдат отворени за всички ,които искат да научат повече за 100-годишната му история. Работното време ще бъде удължено с 4 часа и само утре ще е до 22 часа.

Доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей:
Официалният жезълът е показван само веднъж за 2 часа.Неговото битие е било само в трезорите на БНБ независимо, че е бил част от фонда на нашия музей. Това е може би най-дългият му досег с публика в цялото му битие от 43-та година до днес.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасна мрежа за трафик на хора разбита в Италия
Опасна мрежа за трафик на хора разбита в Италия
Експерти: Българската енергетика също ще пострада от Брекзит
Експерти: Българската енергетика също ще пострада от Брекзит