Хиляди екоактивисти окупираха в събота въгледобивни мини Източна Германия в опит да окажат натиск върху правителството да прекрати употребата на изкопаеми горива, съобщава АФП.

© БГНЕС

Природозащитници блокираха входа на мината „Велзоу зюд” в басейна на Лаузитц. Няколко стотин души препречиха входа на мината „Йеншвалде ост”, докато други спряха движението по жп линията, водеща към съоръжението.

Около 1200 демонстранти успяха да блокират и достъпа до мина, разположена южно от Лайпциг, което спря работата ѝ.

В районите, където са мините, десетки работни места зависят от производството на въглища. Има обаче и семейства, които са заплашени да загубят домовете си заради разширението на района за добив на горивата.

Във всички три мини, окупирани от екоактивистите, се произвеждат лигнитни въглища – нискокачествен кафяв тип въглища, които се смятат за опасни за човешкото здраве и за природата. Екоорганизации нарекоха блокадите успех и заявиха, че в тях са се включили около 3 000 техни членове.

Това е втората подобна акция тази година. През юни стотици екоактивисти със спални чували в продължение на няколко дни окупираха мина близо до Кьолн. Според екоорганизациите плановете на правителството да спре производството и употребата на изкопаеми горива до 2038 година не са достатъчни за опазването на природата.

© БГНЕС