НОВИНИ

Няма да има ново изслушване на граничните полицаи за смъртта на турски рибар

Районният съд в Бургас отказа да изпълни съдебната поръчка на Турция за ново изслушване на граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков за смъртта на турски рибар. Мотивът на съдия Петя Георгиева е, че подобна поръчка би накърнила суверенитета на България.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:23, 09.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според съдия Георгиева, с това би се нарушило и правото на четиримата да не бъдат съдени два пъти за едно и също престъпление. Магистратът напомни, че вече е изтекла абсолютната погасителна давност и по трите обвинения, които Турция отправя. Те са за причиняване на смърт по непредпазливост, леко нараняване и увреждане на чуждо имущество.

Случаят е от преди 10 години, когато във водите край Резово в турска гемия при схватка бе прострелян турски бракониер. В съдебната зала защитата на граничните полицаи представи цялата документация по случая.

адв. Росен Кожухаров: Заверени копия от проведеното в България разследване и съответното произнасяне на различните компетентни органи - военна прокуратура, военен съд, военно-апелативен съд, царевски районен съд и така нататък. Разбира се изслушахте че към тези писмени доказателства фигурираше и решението на европейския съд.
;

Бившият граничар Михаил Цонков и тримата му колеги Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков приеха с облекчение отказа на българският съд да изпълни съдебната поръчка, но все още се притесняват от факта, че наказателния съд в Къркларели е насрочил делото по случая.

Михаил Цонков: Какво ще се случи аз не мога да кажа. Моите очаквания са, че ще бъде прекратено разследването или ще бъдем оправдани.

Вече има решение за наемане на опитен турски адвокат, който да предствалява нашите гранични полицаи на процеса през март догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курц настоя пред Русия за прозрачност в разследването на дело за шпионаж
Курц настоя пред Русия за прозрачност в разследването на дело за шпионаж
Кирил Ананиев увери, че касата ще покрива всичко, плащано досега от ЦФЛД
Кирил Ананиев увери, че касата ще покрива всичко, плащано досега от ЦФЛД