НОВИНИ

Няма да има ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със социалния министър, представители на НОИ и синдикатите. Ако се окаже, че има неблагоприятна разлика между отпусната пенсия по новата и по старата формула, ще се използва компенсационен механизъм, така че тя да бъде покрита. За да стане това факт обаче са нужни законови промени. Вижте повече в прякото включване на Мая Димитрова:

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:17, 19.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Новината, че ще има намаляване на пенсиите е невярна - това повториха всички участници в срещата. Може да се появи разлика в размера на отпусната по новия модел пенсия, но в рамките на пет процента и само в отделни случаи. И по нареждане на премиера, тези бъдещи пенсионери ще бъдат компенсирани.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че ние с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение.
;

До момента няма отпусната нито една пенсия по новата формула. НОИ все още работи върху анализа какъв точно ще бъде ефектът от прилагането ѝ.

Ася Гонева - член на Надзорния съвет на НОИ: Силно се надявам, че ние заедно с вас ще успокоим обстановката. Ако се появи разлика, каквато и да е тя - 10 стотинки, 10 лева, 50 лева, то да бъде отпуснат по- благоприятният размер.
Ивайло Иванов - управител на НОИ: Ние няма да приложим старата формула, а просто ще видим с компенсационен механизъм как да допълним тази разлика.
;

Общественото недоволство бе предизвикано заради изтекли предварителни данни от симулация на Осигурителния институт, според която 37 % от бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени. В отделни случаи разминаването между размера на пенсията по новата и по старата формула бе драстичен.

Димитър Манолов - КТ Подкрепа: През 1997 година минималната заплата беше 30 000 лв., които днес са 30 лева, но ако във формулата сложиш 30 000 лева, със сигурност ще получиш тези чудовищни резултати.

Промените в пенсионата формула според управляващите се налагат, за да се обвърже по-тясно размера на пенсията с осигурителния принос, да се ограничат възможностите за злоупотреби, и да се ускори процеса на отпускане на пенсии.

;
Томислав Дончев - вицепремиер: Няма да има намаляване на пенсията на нито едни български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това да прави икономия от 9 милиона би допуснал такова нещо.
;

Извънредната среща днес бе свикана заради натрупалото се обществено напрежение. Информацията, че заради променената формула за пенсиониране, бъдещи пенсионери могат да бъдат ощетени предизвика недоволството им.

По последни данни, от преизчисляването ще бъдат засегнати 31% от бъдещите пенсионери, при 13% няма да има промяна, а при 56 на сто се очаква увеличение. В момента тече 4-месечен срок, при който на вече подалите заявления за пенсия, сумата трябва да бъде преизчислена.

След срещата с премиера стана ясно, че ще бъде предложена корекция в закона. Така при определяне размера на пенсията ще се вземат предвид и трите години от 1997 г. до 1999 г. включително, но само на база на данните от персоналния пенсионен регистър.

Ощетени няма да има, уверяват управляващите, но какъв е периодът, в който промените трябва да влязат в сила не е ясно.

;

След срещата вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че вероятно ще има великденски добавки за пенсионерите. Осигурени са около 50 млн. лв. Най-вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писмо и други доказателства откриха в колата на стрелеца от Утрехт
Писмо и други доказателства откриха в колата на стрелеца от Утрехт
Самолет „Спартан“ на Военновъздушните сили изпълни донорска задача
Самолет „Спартан“ на Военновъздушните сили изпълни донорска задача